Redactieblog

177 x bekeken

Vogelpest Hongkong mogelijk door gesmokkelde eieren

De uitbraak van vogelpest van het type H5N1 in Hongkong is mogelijk veroorzaakt door het smokkelen van eieren.

Dat voorzien de autoriteiten van Hongkong. Het zou gaan om bevruchte eieren, afkomstig uit China. Het smokkelen van bevruchte eieren is toegenomen, sinds het verbod op de import van eendagskuikens uit China naar Hongkong. Dit verbod is ingesteld als preventieve maatregel tegen de verspreiding van vogelpest. De eigenaar van het besmette bedrijf ontkent illegaal eieren te hebben ontvangen.

De uitbraak is naar verwachting ook ontstaan door problemen met de preventieve vaccinatie tegen vogelpest. In Hongkong wordt sinds 2003 gevaccineerd met een Nederlands vaccin tegen H5N2, dat ook bescherming biedt tegen H5N1. "De afgelopen jaren is gebleken dat het werkt, maar we denken dat verstandig is ook te gaan kijken naar een ander vaccin, gezien de kans op virusverandering", aldus het ministerie van landbouw van Hongkong.

Tot dusver is het virus niet uitgebreid naar andere bedrijven in het gebied.

Of registreer je om te kunnen reageren.