190 x bekeken

Verburg houdt wel rekening met cumulatieve effecten

Voor activiteiten nabij beschermde natuur die alleen in combinatie met andere projecten kunnen leiden tot een verstoring is altijd een passende beoordeling nodig.

Dat schrijft landbouwminister Gerda Verburg aan de Eerste Kamer naar aanleiding van vragen van PvdA, SP, D66 en PvdD over de cumulatie van activiteiten.

Normaal gesproken is er geen passende beoordeling vereist als van de uitbreiding van een bedrijf geen groot effect op beschermde natuurgebieden wordt verwacht. Hetzelfde geldt bij bijvoorbeeld de organisatie van een wandeltocht. Zo kan het echter voorkomen dat er veel activiteiten tegelijkertijd plaatshebben, die afzonderlijk niet, maar gezamenlijk wel de toestand van de natuur verslechteren.

Onlangs bekritiseerde hoogleraar Chris Backes van Universiteit Utrecht het beleid van Verburg op dit punt. Zij zou dit cumulatieve effect in tegenspraak met de Europese regels gewoon toestaan. Daar is echter geen sprake van, schrijft Verburg aan de Eerste Kamer. De Natuurbeschermingswet schrijft voor dat bij een nieuwe activiteit altijd moet worden bekeken of deze afzonderlijk of in combinatie met andere projecten kan leiden tot een significant verstorend effect. Zo ja, dan is altijd een passende beoordeling verplicht, aldus de minister.

Of registreer je om te kunnen reageren.