Redactieblog

250 x bekeken

Vaccin tegen campylobacter werkt in laboratorium

Het vaccin dat ontwikkeld wordt om pluimvee te beschermen tegen campylobacter werkt in het laboratorium.

Dat zegt bacterioloog Jaap Wagenaar van de Universiteit Utrecht. Wagenaar is ook werkzaam bij het Centraal Veterinair Instituut (CVI) van de Wageningen UR. Of het vaccin ook in productie komt en wanneer dit zou gaan gebeuren is nog niet bekend.

Volgens Wagenaar is het middel het eerste vaccin dat onderzoekers hebben uitgeprobeerd dat ook blijkt te werken.

Normaal zorgt een ziektekiem ervoor dat het immuunsysteem van een mens of dier wordt gestimuleerd om de ziektekiem aan te pakken. Bij campylobacter bij pluimvee is dat niet het geval, waarschijnlijk omdat de kip zelf geen last heeft van campylobacter. Voor de mens vormt campylobacter wel een ziektekiem, waardoor er toch aan een middel wordt gewerkt om kippen vrij te krijgen van campylobacter.

Het CVI en de Universiteit Utrecht hebben met genetische modificatie een nieuwe campylobacter gemaakt waarop het immuunsysteem van de kip wel reageert. Het is de bedoeling dat dit als basis wordt gebruikt voor het vaccin. In reageerbuizen reageren de immuuncellen van de kip op de nieuwe campylobacter. Of het vaccin ook in werkt in echte kippen is nog niet bekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.