233 x bekeken

Strenger toezicht op naleving preventieregels

Landbouwminister Gerda Verburg verscherpt volgend jaar de controles op de naleving van de preventieregelgeving.

Het budget van de inspectiediensten AID en VWA wordt hiertoe met zo’n anderhalf miljoen euro verhoogd, wat neerkomt op meer dan een verdubbeling.

De preventieregels zijn bedoeld om de verspreiding van dierziekten te voorkomen, of te beperken. Vanaf 1 januari gelden er nieuwe voorschriften, waarop bovendien strenger wordt gehandhaafd. Dit is volgens Verburg nodig om de effectiviteit van de regelgeving te vergroten.

Een belangrijk element van de regels is dat bedrijven die zijn aangesloten bij een kwaliteitssysteem uitgezonderd worden van sommige aanscherpingen. Dat geldt bijvoorbeeld voor het verbod op de tweede verzamelslag voor schapen en het verzamelen van weiderunderen. De sector heeft uitstel van deze bepalingen gevraagd, omdat het nog niet beschikt over een dergelijk kwaliteitssysteem.

Daarnaast worden er ook versoepelingen doorgevoerd. Zo komt de zogenoemde 21-dagenregeling komt te vervallen. Deze quarantainemaatregel, die voorschrijft dat na het aanvoeren van herkauwers de al aanwezige dieren drie weken niet mogen worden verplaatst, is ingewikkeld en wordt geregeld overtreden. Ook worden de administratieve lasten voor ondernemers fors verlaagd.

Of registreer je om te kunnen reageren.