191 x bekeken 3 reacties

Sector dupe van problemen VWA

De vleessector en levensmiddelenbranche zijn de dupe van de problemen bij de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA).

Doordat die dienst steken laat vallen, ontstaan er bij de consument twijfels over de veiligheid van producten.

Supermarktkoepel CBL plaatst grote vraagtekens bij de bezuinigingen die het kabinet de VWA heeft opgelegd. Volgens die organisatie is het van groot belang dat de voedselveiligheid is gewaarborgd en moeten consumenten daar blindelings op kunnen vertrouwen. Dat daar nu steeds grotere twijfels over ontstaan is in de ogen het CBL 'niet in het belang van de consument en de partijen in de voedselketen'.

Maandag lekte een brief uit van topambtenaar André Kleinmeulman van de VWA, waarin deze stelt dat het toezicht op levende dieren tot een minimum zal dalen als gevolg van budget- en capaciteitsproblemen. Ook schrijft hij dat de bemonstering op geïmporteerde diervoerders is gedaald tot een kwart en er bij de uitbraak van dierziekten problemen kunnen ontstaan met de tracering.

Volgens voorzitter Piet Thijsse van de Nederlandse Bond van Handelaren in Vee kan geld niet het probleem zijn. De keuring van veetransporten zijn kostendekkend, zegt hij. Als de VWA te weinig budget heeft, ligt dat aan andere sectoren, aldus Thijsse.

NVV-Voorzitter Wyno Zwanenburg zegt begrip te hebben voor het feit dat de VWA om meer geld vraagt, maar benadrukt dat zich ondanks alle twijfels geen calamiteiten hebben voorgedaan.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Willem

  Inderdaad werden bij tros radar oude beelden gebruikt ,iedere handelaar en veehouder weet dat liggend vee vervoeren niet mag worden aangeboden op slachthuizen.Het is zeer kwalijk dat een progamma dat zich inzet voor eerlijke berichtgeving zich hiervan bediend. LTO laat wat je horen ""

 • no-profile-image

  slager

  Het probleem zit het in de kennis en ervaring dierenartsen die jaren kleindieren hebben behandel worden naar een slachterij gestuurd een koe is anders als een cavia denk ik.

  En dan het taal probleem ze halen overal dierenartsen vandaan het vwa en nederlands spreken laat staan schrijven kunnen ze amper.

  Tevens zijn ze erg goed in mekaar tedekken durven geen beslissingen tenemen en al word ie genomen proberen ze gauw de schuld op een ander teschuiven liefst op het bedrijf als dat niet kan dan maar een collega dr bij naaien.

  Dan nog even over de beelden die bij radar zijn uitgezonden zijn van minimaal 2 jaar terug toen mochten noodslachters nog liggend vee vervoeren maar om het item op teleuken was dat wel mooi natuurlijk.

 • no-profile-image

  den dikke uit brabant

  het is gewoon een rotsooi bij de vwa je hebt nog nooit zon slechte organisatie mee ge maakt als vwa de grootste zwendel zit bij de vwa hoe kan iemand kuerder zijn hij begint met mbo en kan goed leren dan word hij keurder nog nooit een varken van binnen gezien en keuren en de slechte er uit halen bij een kapaciteit van 300 per uur iemand die al jaren keurt weet het nog niet zodoende de rotsooi bij de vwa op donderen in de top

Of registreer je om te kunnen reageren.