Redactieblog

460 x bekeken 12 reacties

Rabobank: gangbaar wordt meer biologisch

De gangbare landbouw met de hoge hectare-opbrengsten is op de korte termijn lucratiever, maar op de lange termijn zal deze steeds meer naar de biologische landbouw gaan neigen.

Dat voorziet Wim Thus van de Rabobank. "De inkomens in de primaire landbouw verschillen sterk van ondernemer tot ondernemer. In de biologische landbouw zijn deze verschillen nog groter dan in de gangbare sectoren", aldus Thus. Hij kan niet zeggen of de biologische ondernemers op dit moment meer of minder verdienen dan de gangbare boeren en tuinders. Wel zegt hij dat het in de zuivel op dit moment beter gaat dan in pluimvee en varkens.

Thus voorziet dat de biologische landbouw de komende tijd zal moeten groeien om de toenemende vraag te kunnen bedienen. "De groei moet niet te snel gaan om de prijzen op niveau te houden. Ik denk dat we bij groei vooral moeten kijken naar groei bij de bestaande biologische bedrijven. Deze ondernemers kennen de truc van het biologisch ondernemen. Het is nog meer ondernemerschap dan gangbaar boeren omdat er minder mogelijkheden zijn om bij te sturen met bijvoorbeeld kunstmest, gewasbeschermingsmiddelen of diergeneesmiddelen", aldus Thus.

De agro-specialist verwacht dat het aandeel biologische landbouw in de toekomst niet veel groter zal worden dan 5 procent. "Maar 20 tot 30 procent van de gangbare productie zal meer gaan neigen naar de biologische landbouw, in een soort tussenvorm zoals de volwaard kip."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  phoe

  "Wel zegt hij dat het in de zuivel op dit moment beter gaat dan in pluimvee en varkens." Zo, daar heb je echt deskundigheid voor nodig zeg, om tot zo'n uitspraak te komen. Tjonge tjonge tjonge........Wat een prietpraat van de bank die zijn roots verloochend. Geloof dat ik maar eens ga kijken bij ING of ABN, daar hebben ze tenminste voor een visie.

 • no-profile-image

  J.Overesch

  Dat er ook een inkomen te behalen is met een dier en milieu vriendelijke manier van boeren is toch geweldig. Beter voor milieu en dierwelzijn en ook voor de ondernemer. Ik ben blij dat dit door een deskundige als de heer Thus van de Rabobank word gezegd. De Rabobank kan een vergelijk maken. Ik hoop dat dit voor de toekomstige omschakelaars voldoende zegt.
  J. Overesch

 • no-profile-image

  ton

  Vervelend dat er mensen zijn zonder ruggegraat die goedkeuring geven aan spelletjes over de rug van ondernemers. Is makkelijk met een vast maandsalaris en zonder verantwoording te hoeven dragen, anderen te dwingen een voedselpakket te leveren met legio eisen en dat voor een habbekrats. Daarbovenop is het weer gebreuzel zonder toelichting voor eigen pocket.

 • no-profile-image

  provinciaal

  Produceren voor een habbekrats ?? Hoeft niet. Gewoon minder produceren, wordt het product vanzelf schaarser en automatisch duurder. Kijk maar naar de melk. Minder met een blijvende goede of nog betere kwaliteit. De consument hierop blijven wijzen en dan lukt het wel. Positief blijven.

 • no-profile-image

  phoe

  Ja Ton, dat zeiden ze ook nog eens in al hun deskundigheid, de marges waren niet goed verdeeld. Daar hebben wij geen mannen in te dure pakken voor nodig om dat te constateren. Gelukkig zijn er nog heel wat andere geldkantoren die willen investeren in de landbouw.

 • no-profile-image

  provinciaal

  Jammer dat er blijkbaar nog steeds enkele boeren zijn die het spelletje niet willen of kunnen begrijpen en maar door blijven zeuren en zielig doen. Tuurlijk wordt gangbaar steeds meer natuurlijker en duurzamer. Jammer dat dit bij sommigen door regelgeving moet worden afgedwongen. Het zij zo, maar het komt goed !!

 • no-profile-image

  gert

  hoge hectareopbrengsten zijn een illusie met de de beperking op mest,kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen.Ook wil de consument vaak een goedkoop product en kiest dan nog niet voor biologish.Er blijft ook nog teveel aan de strijkstok van de tussenhandel hangen.

 • no-profile-image

  johan

  Ja Ja en doe nu de rente maar wat naar beneden, en laat het boeren over aan de boeren.

 • no-profile-image

  ton

  Deskundig? Als een "agro-specialist" van een agrarische bank niet kan zeggen of biologische ondernemers meer verdienen dan de gangbare boeren en tuinders dan klopt er ergens iets niet. De rabobank krijgt ieder jaar de jaarstukken onder ogen. Oftewel men heeft geen verstand meer van de agrarische sector, óf men kan geen jaarstukken lezen. Was de rabobank niet ook de bank welke niet wist hoe de verdeling van de winst in keten was en tot haar "verbazing" constateerde dat de primaire sector er bekaaid vanaf kwam? Ik kan niet veel met deze loze kreten

 • no-profile-image

  Jan

  Laat die wijsneuzen van de boerenleenbank maar in hun eigen tuintje wieden,anders gaan wij ons nog met jullie tarieven en salarissen bemoeien.

 • no-profile-image

  Leen

  Als ik net zoveel verstand van financieën heb als Thus van Landbouw, dan krijg ik morgen mooi geen cent meer van mijn bank.

 • no-profile-image

  Ronny

  Als we 20 jaar verder zijn kunnen we het ons helaas niet meer veroorloven om op een biologische manier te produceren. Met zo weinig mogelijk grondstoffen zoveel mogelijk goede producten maken zou het devies moeten zijn voor de toekomst. Zodoende een ontlasting van de "Global Warming" en om alle hongerige magen in de wereld enigzins te kunnen vullen. Heb ik het nog niet eens over de vele hectares die dan nodig zijn voor de productie van biobrandstoffen !!!!! Ik zie het er nog van komen dat we de kippen weer terug in kooisystemen gaan plaatsen.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.