312 x bekeken 7 reacties

Provincies vrezen afname draagvlak natuur

Het draagvlak voor Natura 2000 dreigt af te brokkelen als de gebieden definitief worden aangewezen voordat de beheerplannen klaar zijn.

Daarmee komt de voortgang van het proces in gevaar. Die boodschap gaven de provincies vanmiddag af aan de Tweede Kamer.

Landbouwminister Gerda Verburg werkt nu aan de definitieve aanwijzing van de 162 Natura 2000-gebieden. Vervolgens gaan de provincies aan de slag met de beheerplannen, waarin moet komen te staan op welke wijze de natuurdoelen gerealiseerd kunnen worden. De provincies vinden dat de volgorde gewijzigd moet worden.

Volgens de Friese gedeputeerde Anita Andriessen is het heel moeilijk de begrenzing van een gebied te wijzigen als deze eenmaal definitief is vastgesteld. Als bij het opstellen van de beheerplannen dan blijkt dat bepaalde doelstellingen moeilijk realiseerbaar zijn, kunnen er grote problemen ontstaan voor bedrijven. Veel ondernemers zijn daarom bang voor onomkeerbare besluiten.

"Nu is er veel onrust", zei zij vanmiddag in een gesprek met de Tweede Kamer. "Als je mensen wilt meekrijgen, moet je het samendoen. Dat betekent niet dat wij onder de natuurdoelen willen uitkomen. Juist niet."

Dat vindt ook haar collega-gedeputeerde Piet Jansen van Overijssel. Hij is betrokken bij het opstellen van het beheerplan Wieden Weerribben, dat bij wijze van proef al voor de definitieve aanwijzing plaatsheeft. Hij vindt dat dit de enige juiste volgorde is, omdat op die manier draagvlak in de regio behouden blijft. "Wij handelen alsof de aanwijzing definitief is, zodat de doelstellingen niet in gevaar komen", zegt hij. "Ondertussen behouden wij wel de ruimte."

Lees ook: Verkleining Natura-gebied eist altijd compensatie

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Arend

  Ambtenaren denken alles beter te weten.Afname van draagvlak?????Er is helemaal geen draagvlak,hoe kan dit dan nog afnemen????????????

 • no-profile-image

  kees

  de wieringermeer onder water laten lopen en in de noordzee weer een eiland maken,wat een waanzin

 • no-profile-image

  gert

  natura 2000 is puur dictatuur en dood in de pot voor veel landbouwbedrijven en dat in een tijd van dreigende voedselschaarste !

 • no-profile-image

  bintje koper

  Onvoorstelbare waanzin in dit kleine landje. Frankrijk heeft maar 10 natura 200 gebieden! We moeten de gasbel in Slochteren maar direct sluiten, dan is deze geldsmijterij wel afgelopen.

 • no-profile-image

  Haves,

  Natura 2000 is pure dictatuur. ons binnendijks gebied is opgenomen in de PKB voor waterbeging. Buitendijks is er uiterwaard van gelijke oppervlakte welke voor die functie bestemd is. Maar nee, die grond is "Heilig". Nog geen 500 meter verder aan de overkant van de rivier wordt er ontgrond uit commerscieel oogpunt. Waarom is dat dan hier ook niet mogelijk in dezelfde uiterwaard; de wereld op z'n kop.
  Grote, goede bedrijven moeten wijken voor een idylle van natuur, om van de gevolgen nog maar niet te spreken.
  Wie houdt dit C(ommunistisch) D(emocratisch) A(ppel) -kabinet in Godsnaam tegen met dermate afschuwelijke Kapitaalvernietigingsplannen.

 • no-profile-image

  mityie

  we hebben al TE VEEL natuur ;we moeten gewoon boeren en eigen voedsel produceren .dan is nederland weer op zijn mooist zo als in de jaren 60 toen werd ned.al bezongen door zijn mooie land door bemoeizucht hebben ze het verkwanseld ;J.P wil land aan winnen aan de kusttoch niet te geloven??een commisie gevormd voor ONTPOLDRING in zeeland om 700Ha terug naar natuur??

 • no-profile-image

  gert

  er zijn al zoveel beheerplannen waar niks van terecht is gekomen,ja het papier is gewillig,beheren is gewoon verwaarlozen

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.