Redactieblog

424 x bekeken

Pluimveemest gaat vlot weg

De afzet van pluimveemest loopt goed. Dat blijkt bij een grondgang langs mestdistributeurs.

Er zijn voldoende afzetmogelijkheden en het aanbod is normaal voor deze tijd van het jaar. "Het loopt gewoon lekker", aldus een woordvoerder van Stassen uit Sittard.

Het prijsniveau voor de afzet van pluimveemest ligt tussen de 24 en 34 euro per kuub, afhankelijk van de bestemming en de plaats van laden. De afzet naar akkerbouwbedrijven waarbij het eenvoudig kan worden gestort op de kopakker is goedkoper dan wanneer de mest verwerkt wordt. De afzetkosten voor co-vergistingsinstallaties liggen hier tussen in.

In Limburg betalen pluimveehouders tussen de 23 en 26 euro per ton, terwijl in het midden en noorden van het land tussen de 22 en 27 euro per ton wordt betaald. "De export loopt goed. Er is vanuit Duitsland veel vraag naar pluimveemest, vooral omdat de kunstmestprijzen stijgen", vertelt Klaas Jan Salomons van het gelijknamige mesttransportbedrijf uit Mariënberg.

In Nederland is weinig vraag naar pluimveemest. "De kwaliteit van de pluimveemest is prima, maar het fosfaatgehalte in pluimveemest is vrij hoog, waardoor akkerbouwers liever runder- of varkensdrijfmest hebben. De prijs-fosfaatverhouding is hier gunstiger voor akkerbouwer."

Voor de komende weken verwachten de mesttransporteurs een dalende prijs. "Bij droog weer kunnen we veel afzetten in Duitsland. Ik verwacht dat het prijsniveau richting de prijs voor de verbranding bij BMC Moerdijk gaat", aldus Jos Mousset.

Of registreer je om te kunnen reageren.