198 x bekeken

Onzekerheid over opbrengsten energie-opslag

Onderzoek naar de mogelijkheden voor energie-opslag wijst uit dat het onzeker is of investeerders hier aan kunnen verdienen.

Wel heeft het een maatschappelijk welvaartsverhogend effect, schrijft het Energie-onderzoek Centrum Nederland (ECN) in een rapport dat minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) gisteren naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Opslag wordt gezien als een oplossing voor het overschot aan elektriciteit dat door de grootschalige toepassing windenergie kan ontstaan. Het Nederlandse systeem is daar echter niet op ingericht en daarom heeft Van der Hoeven de opdracht gegeven voor nader onderzoek.

Volgens het ECN is het nog niet uit te maken of energie-opslag rendabel is voor private investeerders. Dat is wel een belangrijke voorwaarde om deze oplossing van de grond te laten komen. Op het niveau van de gehele maatschappij is de balans wel positief, denken de onderzoekers. Door opslag toe te passen wordt het gehele elektriciteitssysteem goedkoper.

Of registreer je om te kunnen reageren.