Redactieblog

319 x bekeken 5 reacties

Onderzoek naar effecten van antibiotica op de bodemkwaliteit

De Stichting Kennisontwikkeling en Kennisoverdracht Bodem (SKB) gaat onderzoek doen naar het effect van antibiotica op de bodem.

Via mest komen medicijnresten in de bodem en in water terecht. Mens en dier spelen hierbij een rol. Wat het effect is van antibiotica in de bodem, is nog niet duidelijk.

Het onderzoek is in de eerste instantie gericht op de antibiotica die via dierlijke mest in de bodem terecht komt. Centraal staat de vraag of dit een probleem vormt voor de dier- en volksgezondheid.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door het milieuadviesbureau Geofox-Lexmond. Het wordt ondersteund door ministeries en provincies en diverse partijen op gebied van drinkwater-productie, landbouw, diergeneesmiddelen en wetenschappelijk onderzoek.

In het najaar van 2009 zullen de onderzoeksresultaten bekend zijn.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boer

  Laat deze organisatie beginnen met een rapport v.d. zuiveringsinstall. op te vragen.Want behalve de pil, zit dat stikvol uitgepoepte en geplaste medicijn-resten.Maar net als met de menselijk stront,denkt de "burger": trek maar aan het touwtje en de lucht wordt fris.Spoelen en niet meer aan denken. Maar dit probleem bij de boeren daar mag men zich graag druk over maken.

 • no-profile-image

  a.sluijs

  wat is het effect van de pil op het oppervlakte water door de riooloverstorten.

 • no-profile-image

  Karel

  Ja, hoor. Het is weer gelukt om onderzoek te gaan doen op kosten van de belastingbetaler.
  Meestal gaat het onderzoeksgeld naar de kennisfabriek in Wageningen. Zal nu ook wel zo zijn. Dat wordt dan deze keer een heel korte, een literatuuronderzoek. Overtypen die hap van ongeveer 10 jaar geleden. Intussen wereldwijd ook al onderzoek door diverse universiteiten naar gedaan. Dat wordt dan een bezoekje aan Japan, Noorwegen, Zuid-Afrika. Oh ja, niet te vergeten Australië en de Maladiven en Bali. Mogelijk is een bezoek aan het oerwoud in Brazilië voor de prehistorische oplossingen ook gewenst en anders is Rio wel leuk om de situatie in de riolen van deze stad eens van nader te bekijken. Kan aanvullend onderzoek opleveren, nietwaar.
  Ter afsluiting in Nederland een conferentie organiseren. De genodigen uit de hele wereld laten genieten en mee laten discussiëren over hoe het gevonden probleem kan worden opgelost. Aan het einde van de conferentie alle ministers van volksgezondheid op trommelen om een convenant af te sluiten.
  Hoe dat genoemd wordt, wat hier voor geschreven is door mij: kenniseconomie. Nederland gaat voorop.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Helemaal eens met onderstaande reacties. Wat leven we in een hypocriet land. De onderzoeksrapporten van de antibiotica vervuiling van oppervlaktewateren door de mens liggen al meer dan 10 jaar in de kast.
  En daar moeten ze vooral blijven liggen. Weer een blik onderzoekers opentrekken die een rapport moeten opstellen met een vooraf te bepalen, en door opdrachtgever dik te betalen conclusie.
  Ronduit schandalig hoe in dit land politiek bedreven wordt.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Heeft de linke kerk weer een instituutje opgericht om nog een stok te kunnen vinden om weer de boeren te slaan. Bah wat een walgelijk land leven we toch in

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.