182 x bekeken 2 reacties

Nieuw onderzoek naar compensatie pelsdierhouders

De Tweede Kamer wil dat er opnieuw gekeken wordt naar de financiële compensatie voor ondernemers bij een verbod op de pelsdierhouderij.

Onlangs kwam het LEI tot de conclusie dat dit een zo’n half miljard euro gaat kosten, maar het parlement vindt dat dit onderzoek te veel vragen onbeantwoord laat.

Dat bleek vandaag tijdens debat. Op verzoek van de Tweede Kamer heeft het Bureau Onderzoek en Rijksuitgaven (BOR) onderzocht of de studie van het LEI alle vragen van de parlementariërs over compensatiemaatregelen ordentelijk heeft beantwoord. Dat blijkt niet het geval, stelt het BOR. Zo zou het bedrag van 500 miljoen euro slechts indicatief zijn.

Wie de onbeantwoorde vragen moet beantwoorden, leverde gisteren een felle discussie op. Onder meer PvdA en SP, initiatiefnemers van het wetsvoorstel voor het verbod, wilden de nieuwe opdracht aan het BOR geven. CDA’er Ger Koopmans noemde dat een 'schoffering van het LEI'. Uiteindelijk is besloten dat beide organisaties zich over de kwestie zullen buigen.

Het debat over het wetsvoorstel staat voor half januari gepland.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  belastingbetaler

  We gaan zeker net zo lang rapporten maken en onderzoeken totdat de sp het eens is met de conclusie. Maak in het vervolg eerst afspraken wie er onderzoekt en dat de uitkomst van dit onderzoek bindend is.
  Belachelijke geldverspilling (gemeenschapsgeld) alleen om je zin te krijgen

 • no-profile-image

  R Groenendaal

  Wellicht een oplossing voor de pelsdierhouderij:
  Bak eens een aantal stukje nerts en verwerk het in een aantal gerechten om te bekijken of nerts-vlees geschikt is voor consumptie.
  Want dan kan men geen verbod invoeren. Anders zouden varkens- kippen- en koeien ook niet meer geslacht mogen worden voor het vlees.
  Koeien leveren ook leer op naaswt vlee en melk dus als nertshouderijen het vlees kunnen verkopen (desnoods voor kattevoerfabrieken) dan kan men geen verbod invoeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.