Redactieblog

222 x bekeken

'Methode risicobepaling gewasbeschermingsmiddelen niet goed'

De huidige methode om risico’s van bestrijdingsmiddelen in het milieu te schatten is niet altijd voldoende om het werkelijke risico te bepalen.

Dat zegt Paul van den Brink in zijn inaugurele rede voor de Wageningen Universiteit. "Voor het realistisch inschatten van de gevolgen van het overschrijden van de normen voor gewasbeschermingsmiddelen zijn ecologische gegevens vereist", aldus Van den Brink.

In de huidige methode wordt het Maximaal Toelaatbaar Risico (MTR) voor waterkwaliteit gebaseerd op resultaten van laboratoriumtests met organismen die onder gecontroleerde omstandigheden in aanraking komen met de bestrijdingsmiddelen. "Methoden die alleen gebruikmaken van de gevoeligheden van individuele organismen voldoen niet. Ecologische data en theorie zijn ook nodig om het daadwerkelijke risico in te schatten", aldus Van den Brink.

Hij schetst perspectieven om ecologische gegevens te verwerken in methoden, computermodellen en vuistregels om effecten op en herstellend vermogen van ecosystemen in te schatten. "Ook al weet ik dat complexe methoden die hierdoor ontstaan vaak onderwerp van kritiek zijn omdat onduidelijk is welke criteria gelden voor het beoordelen van de risico’s van de middelen."

Om de voedselvoorziening veilig te stellen en anderzijds het milieu te beschermen roept Paul van de Brink academici, risicobeoordelaars en industrie op een debat aan te gaan over de risicobeoordeling.

Of registreer je om te kunnen reageren.