Redactieblog

653 x bekeken 33 reacties

Mestprijzen blijven dalen

De prijzen voor varkensdrijfmest die op de lange afstand wordt vervoerd blijven dalen.

Dat blijkt uit de mestnotering van DCA. De prijzen variëren van 23 euro in Deurne, tot 18,50 euro per kuub in Barneveld.

In de omgeving Tilburg en Uden moeten varkenshouders tussen de 21 en €21,50 per kuub mest betalen. In Twente wordt gemiddeld €19,50 betaald. De prijzen liggen aanzienlijk lager dan aan het begin van het uitrijdseizoen, toen overal nog meer dan 25 euro per kuub werd betaald.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  rene vermunt

  Deze mr Melis snap het nog niet echt.
  De akkerbouwers gaan toch geen geld betalen voor een afvalstof dat mest heet.
  Wij hebben Minas gekregen door de intensieve veehouderij,daarvoor betalen jullie nu eindelijk de rekening.
  De vervuiler betaald en de oplosser van het probleem moet vereerd worden door o.a harde EUROOOOOOOS.

 • no-profile-image

  .

  c,d heeft gelijk, meeste geld blijft bij de mesthandelaar. pak die aan!!! mest niet boven de E 10.- leveren.

 • no-profile-image

  Kees

  Ik ben zelf een kleine varkenshouder met een akkerbouwbedrijf, buiten mijn eigen mest heb ik ook wel eens mest aan laten voeren, maar als ik dan een uitslag krijg met N 20 kg P 20 Kg en K 20 Kg, dan stik maar in je rommel, dan wil ik de volgende keer ook flink betaald worden als ik mest krijg, zoek de fout ook bij de varkenshouder als deze willens en wetens de boel besodemieterd
  Door dit soort dingen hebben jullie varkenshouders jezelf flink in de problemen gebracht. Ik hoef geen geld toe te hebben voor een meststof als varkensdrijfmest maar wil dan wel garanties hebben dat ik de juiste meststof krijg.

 • no-profile-image

  TB

  met een meststoffen waarde van 18 euro
  voor vleesvarkensmest kode 50
  zouden we zonder kosten af moeten kunnen voeren

 • no-profile-image

  Evertzwijn

  Denk ook dat de mestprijs verder kan dalen. Dichtbij nog wat sneller dan de lange afstand. Nu die mestnotering van dca een aantal weken gevolgd maar daar schort weinig aan.

 • no-profile-image

  napoleon

  Wanneer snappen boeren nou eens dat men het meeste geld kwijt raakt door de tussenhandel, omdat men schijnbaar niet in staat is onderling zaken te doen.
  De melkquotumhandelaar, de melkhandelaar, mestintermediar, makelaardij, kalverhandel, vleeshandel etc. etc. hebben allemaal de zakken mer dan goed gevuld en je komt ze met regelmaat in de quote tegen. En waardoor? Ze maken gewoon handig gebruik van het feit dat de boeren zich de zakken laten leegkloppen omdat ze vanwege onderling wantrouwen, haat en nijd niet in staat zijn fatsoenlijk zaken met elkaar doen of gegevens uit te wisselen. Verdeel en heers en vul de beurs

 • no-profile-image

  bemestings adviseur

  Dit is wel een onderwerp wat erg leeft!
  Toch wil ik ook op een paar dingen reageren.
  Ten eerste daalt de afvoerprijs omdat de kunstmest in prijs zeer sterk stijgt en is het dus geen verdienste van de tussenhandel of DCA.
  Daarnaast ben ik het ook eens dat de vervuiler moet betalen. Alle mestregels zoals de gebruiksnormen nu zijn een afvloeiing van de te hoge stiksof cijfers in het grondwater. Deze hoge cijfers komen o.a. door het mestdumpen op percelen 15-30 jaar geleden. Zo zie je in de intensieve veehouderij veel hogere N cijfers in het grondwater dan in de extensieve gebieden.
  Daarnaast werd ergens aangegeven dat er geen onderscheid gemaakt wordt tussen kunstmest en organische maar dit is wel het geval!
  Bij organische mest mag men met een werkingscoëfficiënt rekenen en daardoor meer zuivere N op het land rijden.
  Dit is natuurlijk raar omdat men met kunstmest indien dit goed verdeeld gegeven wordt of als men met langzaam werkende meststoffen werkt minder uitspoeling heeft dan met de organische mest.
  Tevens is ecologisch gezien organische mest niet per definitie het beste, zeker niet als er veel transport bij moet komen.

 • no-profile-image

  Frans

  Bemestingsadviseur nog wat ter aanvulling: bedenk ook dat uitrijden op het land goedkoper is dan lossen in een mestsilo! Ik heb zomaar het idee dat dat effect niet vergeten moet worden.

 • no-profile-image

  graanteler

  Dhr Melis, toen de akkerbouw tarwe moest leveren voor 10 euro was er ook niet een varkenshouder die zei, hier heb je 20 euro want voor 10 euro kunnen jullie geen tarwe telen. nu is er een enorm mestplaatsings probleem wat volgens mij door jullie zelf, lees niet grond gebonden veehouderij, is veroorzaakt dus ga nou ook niet mekkeren.

 • no-profile-image

  Theo Reintjes

  De slinger is te ver door geslagen. De normen zijn te scherp. Organischemest is zeker het beste, de kunst is om de juiste hoeveelheid en in de juiste samenstelling te geven. Dat er in het verleden door sommige te veel werd uitgereden per hectare, mag niet worden gebruikt om het nu veel te scherp te maken. Als men op het juiste moment uitrijdt en emmissie arm, heeft dit weinig met de nitraat norm te maken. Als de beleidsmakers met deze fabeltjes blijven werken komt het nooit goed. De gewassen van nu en in de toekomst hebben een hoog opbrengend vermogen. Men zal dan wel moeten voeden om dit te halen. Minder zeuren over millimeters, maar beter boeren. Dan wordt het nog is duurzaam en voor de boeren een goede boterham.

 • no-profile-image

  Piet

  Hebben jullie het artikel over stikstofgehalten in oppervlaktewater in de Nieuwe Oogst ook gelezen. Uit een rapport van Rijkswaterstaat blijkt dat in natuurgebieden het stikstof gehalte in het water veel hoger ligt dan in landbouwgebieden. Dit door oa rottend blad en dergelijke. Dus vervuilend is de mest niet echt te noemen. Bemestingsadviseur heeft dus ongelijk met zijn verhaal. Verder noemt hij het transport van mest als ecologisch probleem. Als deze mest in Nederland niet wordt uitgereden, wordt zij geëxporteerd. Deze mest moet daartoe verwarmd worden tot 60*C, en dat lijkt mij ook ecologisch onverantwoord. Vervolgens moet deze mest ook nog geëxporteerd worden. - Overigens, afgelopen jaar waren onze afzetkosten midner dan € 10,- per kuub. Van de mest is slechts 5% op eigen grond uitgereden. Het kan dus wel goedkoop;)

 • no-profile-image

  C

  Wij als akkerbouwers worden wel erg ZWART gemaakt. Net of wij veel verdien en met die mest. Ik denk ten eerste dat er heel veel geld bij de mest handelaar blijft! Oke mest is voor ons aantrekkelijk ook voor wat organische stof. Maar als ik kijk naar precisie bemesting waar we eigenlijk toe gedwongen worden,om de derogatie in de been te houden. Kies ik toch voor kunstmest (helaas erg duur)in combinatie met compost. Mede door de gehalten via uitslagen wat er bijv. in VDM zit.Deze stijgen volgens mij alleen maar,heb er wel twijfels bij of het er daadwerkelijk in zit.(weinig vertrouwen in). Maar toch lijkt mij mestafzetten naar een akkerbouwer altijd nog goedkoper dan zelf dure grond te kopen.De veehouder moet het verdienen in de stal en de akkerbouwer moet het verdienen op het land. En als ik nu kijk hoe de melkveehouders,tweejaar geleden de varkenshouders massaal aan het inversteren zijn zowel in stallen als in grond wordt ik niet goed van zeuren over hoge mestprijzen!!

 • no-profile-image

  !

  Bij deze geen mest meer brengen naar Rene Vermunt tot hij er om gaat smeken!!! De mest die wij leveren is vergeleken met kunstmest veel winstgevender en daar moeten de producenten ook van mee kunnen profiteren. Dus aanpakken zo'n profiteur!

 • no-profile-image

  boerke

  hey koeienboer da slaat nergens op . akkerbouwers hebben groot gelijk zolang wij geen goed alternatief hebben ,ik wil best bijbetalen maar tegen normaal geld varkens-zeugen mest . wij hebben t toch ook nie over dat u nu veel verdient met je melk ...... iemand interesse in mest ?? heb nog ....

 • no-profile-image

  karel

  Prima om transpirantie te brengen in een zeer ondoorzichtige mestmarkt. Het blijft wel appels met peren vergelijken, als je niet goed oplet. Want wat zijn de vrachtkosten, en wat voor soort mest is het. In iedergeval iemand die er iets aan probeerd te doen

 • no-profile-image

  Frans

  Mestprijzen blijven dalen: een mooiere kop kan ik niet bedenken in deze zware tijden voor de varkenshouderij. Voor mij en mijn collega's een mooie opsteker. Waar een notering al wel niet goed voor is. Nou maar hopen dat de kop/titel geen leugen is.

 • no-profile-image

  termijnmarkt

  Sorry dhr/mevr. Melis, de reactie was gericht aan rene vermunt uit hoeven.

 • no-profile-image

  kweker

  Heb in het westen van het land nog 9 ha tuinbouwgrond liggen intresse om er wat op te rijden?

 • no-profile-image

  Stryik

  sorry, die club waar ik net over sprak heet geen BCA maar DCA

 • no-profile-image

  varkensboer

  hiero wordt voor 16 euro per ton vleesvarkensmest opgehaald.

 • no-profile-image

  krulstaart

  mest wordt hier al opgehaald voor 17 euro,DCA lopt achter met hun prijzen

 • no-profile-image

  Dirk

  De prijzen zullen voor de varkensboeren niet zo hard dalen, wel voor de kippeboeren. Die hebben zich nl sterk gemaakt voor grootschalige verwerking/verbranding. Al die pluimveemest die vorig jaar nog werd geexporteerd, gaat miv mei naar de verbranding. Dit areaal kan echter niet opgevuld worden door overige mest, dus zal er een gat vallen in de export. De pluimveemest prijzen zijn van € 40,-/ton gedaald naar € 20,-/ton. Dit zal verder dalen tot € 18,-/ton wanneer de verbranding volop draait.
  Daar waar de varkenshouderij niet mee wilde om gezamelijk op te trekken, daar gaat de pluimveehouderij een voorsprong nemen in kosten.
  Dat de mesthandel goud verdient aan onze mest ligt zuiver aan ons zelf, wij produceren gewoon teveel verkeerde stront. Ik kan een akkerbouwer geen ongelijk geven wanneer die geld wil hebben voor de afval van een ander. Zorg dat het weer een produkt wordt waar een tekort aan is.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Dat mest niet geexporteerd mag worden is omdat het als afval wordt bestempeld. Maar als we kijken hoeveel afval geexporteerd én ook geimporteerd wordt dan val je flauw. De echte reden is dat men probeert de agrarische sector uitbreiding onmogelijk te maken.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ik vind het gewoon jammer dat er provocerende reacties (uit de sectoren zelf!) gegeven worden die aanzetten tot haat en nijd tussen sectoren onderling. Hier wordt niemand beter van.

 • no-profile-image

  Peter

  De mestprijzen moeten dalen!! Het is te gek voor woorden dat een meststof met zoveel waarden, veel bij betaald moet worden. Is dit duurzaam? Als het zo doorgaat gaat eerst de varkenshouder en dan de akkerbouwer ten onder. Men moet vechten om zoveel mogelijk organischemest te mogen uitrijden. Dit is duurzaam, kunstmest is energieverslindend. Er moet zoveel organischemest worden uitgereden, dat wat een gewas ontrekt aan de bodem. Dit door slim met de mest om te gaan, dat men bijna geen kunstmest nodig heeft. Dan kan men geld verdienen en de transporteur moet er ook een boterham aan kunnen verdienen. Geef de graaiers geen kans, houdt ze buiten deur en geef ze geen mest.

 • no-profile-image

  Freek

  vind zo'n notering zoals DCA die maakt een goede zaak, kijk hiervoor op www.mest-markt.nl geeft tenminste een heldere kijk op de zaak, ik heb alleen het idee dat weinig mensen snappen hoe die notering tot stand komt.

 • no-profile-image

  Jan

  Ik volg de notering vanaf het begin. Nu ik kijk wat de beweging is, moet gezegd worden dat hij inderdaad aangeeft wat de markt doet. Ik zit niet zo in elkaar dat in gelijk complimenten ga geven, dus blijf de notering kritisch volgen. Maar tot op heden klopt hij aardig met de praktijk. Ik zal dus mijn beeld moeten leren bijstellen, omdat ik teveel mijn oren liet hangen naar de tegenstanders. En dat is op voorhand niet terecht. En: ik juich transparantie toe, dus geef ik de notering nu ruimhartig de kans en ga met een halfjaar beoordelen of de notering nut heeft of niet.

 • no-profile-image

  termijnmarkt

  Beste Melis, je bent geen man van de lange termijnvisie. Als je binnen afzienbare tijd erachter komt dat kunstmeststoffen door de gestegen energieprijzen onbetaalbaar worden, en als je gaat begrijpen dat de kaderrichtlijn water geen onderscheid maakt tussen organische meststoffen of kunstmeststoffen als het om uitspoeling van stikstof gaat, dan wil ik je reactie "dat het alleen om de euros gaat"nog wel eens lezen.
  Verbaas je niet dat over enkele jaren de veehouders schrijven "dat het om de euros gaat".

 • no-profile-image

  Marcel

  Tja Dirk, daar doe je een uitspraak?! Het afval van een ander daar moet je geld bij krijgen! Waarom moeten wij dan betalen voor:perspulp, aardappelsnipper, bierbostel etc.?? Dat is ook allemaal afval waar wij hoogwaardige produkten van maken zoals melk en vlees. De dierlijke mest is voor akkerbouwers en het milieu veel beter dan de kunstmest, maar toch moeten wij als veehouders betalen, is dat normaal??

  Marcel

 • no-profile-image

  Stryik

  Mee eens Napoleon, er is inderdaad veel haat en nijd onder de boeren daarom is die notering zoals BCA die maakt prima. Ben benieuw hoe hij het komende jaar gaat lopen en of de notering net als de mestmonitor niet weer van het toneel verdwijnt, denk het overigens niet als ik kijk naar de proffesionaliteit van publiceren door die club

 • no-profile-image

  m.melis

  waarom betalen we nog zoveel voor het afvoeren van onze drijfmest we vragen toch ook niet aan de akkerbouwer of we ook geld bij krijgen van hun produkte die wij gebriuken voor de varkens daarom vindt ik dat akkerbouwer geld bij moet geven in de plaats van vragen

 • no-profile-image

  varkenshouder

  ik vind het nog veel geld voor 90 % water

 • no-profile-image

  koeienboer

  Boeren: "Vast houe die strond",en gien kuub noar die akkebouwers. Die hen et afgelope joar al zat verdient!!!!!

Laad alle reacties (29)

Of registreer je om te kunnen reageren.