Redactieblog

397 x bekeken 9 reacties

Mensen dood door giftig graan in Afghanistan

In Afghanistan zijn het afgelopen jaar 44 mensen omgekomen door het eten van vervuild graan.

Ruim 270 mensen vertoonden verschijnselen van de charmak-ziekte, ook wel kamelenbuik genoemd vanwege de zwellingen in de buik. Dat meldt een woordvoerder van de wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties.

Het betreffende graan is vermengd met een giftig onkruid, een variant van Heliotropium, dat veel langs wegen groeit en daarmee ook in percelen graan terecht komt. In het onkruid zit veel pyrrolizidine alkaloids, wat de ziekte veroorzaakt. In de getroffen gebieden zijn de afgelopen maand meer dan duizend schapen, runderen en geiten omgekomen door het onkruid. Sinds 2007 gaat het om duizenden dieren.

In Afghanistan is geen goede medicatie beschikbaar tegen de ziekte. De bevolking heeft de VN gevraagd om noodvoedsel omdat het huidige voedsel niet veilig is.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  pffffffff

  Waar blijven die onbespoten planteneters, milieufreaks, en natuurliefhebbers nu ??? Mensen gaan dood omdat er geen onkruidbesrijdingsmiddelen zijn.
  De natuur is zovel sterker dan de mens. Jammer dat die Groene Khmer dat niet beseft. Het zal wel weer de schuld van de boeren zijn dat er mensen dood zijn gegaan. Lekker gemakkelijk om boeren altijd de schuld te geven.

 • no-profile-image

  gert

  in het onkruid zitten de giftige alkaloiden die ook in nederland in het giftige Jacobskruiskruid zitten,een plant die zich de laatste jaren snel verspreidt langs de wegen en op natuurterreinen,waar al veel dieren aan dood zijn gegaan,deze plant is een jaar of tien geleden bij proef eens uitgezaaid door SBB op een natuurterrein om de zo gewenste biodiversiteit te verhogen,maar heeft daarna zich ongewenst uitgebreid

 • no-profile-image

  denker

  Deze berichten MOETEN gewoon geplaatst worden in alle landelijke dagbladen. De burgers moeten bewuster worden wat er allemaal op het platteland zich afspeeld. En dat de boeren niet voor niets onkruiden/ schimmels moeten bestrijden. Het is voor uw eigen gezondheid!

 • no-profile-image

  gert

  we hebben hier zomers jakobskruiskruid langs de wegen staan,ook erg giftig voor dieren,wordt nauwlijks iets aan gedaan

 • no-profile-image

  c

  wat mij nu verwonderd is dat al die groene kikkers die altijd anti alles zijn nu stil blijven. zie hier wat je krijgt dat wanneer alles biologisch zou zijn of zonder gewasbeschermingsmiddelen.
  het is vele malen gevaarlijker al dat bio dan de reguliere teelt en dit is al een bewijs

 • no-profile-image

  melkveehouder

  De kop is onzorgvuldig gekozen.
  De juiste vermelding was geweest;
  " 44 mensen dood door giftig onkruid in graan."

 • no-profile-image

  x

  tsja dat krijg je als er geen chemische bestrijdingsmethoden mogelijk zijn.

 • no-profile-image

  Tom

  Slootkantenbeheer, nu weet ik eindelijk waar dat voor dient.

 • no-profile-image

  ()

  Nog geen reactie van de milieumaffia, die wel direct op het bericht reageerden, toen alle middelen in de EG verboden moesten worden. Er zijn zo veel mensen vervreemd van de natuur geworden, tussen al het beton, asfalt en baksteen.
  Mensen die een week in de binnenlanden van Canada kunnen overleven, dat zijn natuurmensen. Niet dat stelletje linzen etende (randstad)volk, dat bij de natuurvoedingwinkel duur voedsel koopt.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.