Redactieblog

614 x bekeken 3 reacties

Meer lammeren door bluetongue

De uitbraak van bluetongue van vorig jaar lijkt meer lammeren per ooi te veroorzaken.

Dat blijkt uit een telefonische rondgang in de schapensector. Een eindconclusie kan volgens Daan Derksen van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) nog niet getrokken worden.

Sjraar van Beek van de LTO vakgroep schapenhouderij merkt op zijn bedrijf een duidelijke toename. "Normaal heb ik 1,5 lam per ooi, nu gaat het richting 1,8. We hebben vrij vroeg blauwtong gehad, waardoor de dieren toen de ram erbij ging in een groeiende conditie waren. Dit heeft er waarschijnlijk voor gezorgd dat de dieren een extra goede eisprong hebben gehad." Schapenhouder Rob Adriaans heeft op zijn bedrijf gemiddeld ook meer lammeren per ooi. "Maar ze hebben wel meer zorg nodig."

Erich Rhöse van de Werkgroep Professionele Schapenhouderij (LWPS) merkt dat er meer lammeren geboren worden, maar kan niet zeggen of dit ook leidt tot meer lammeren die uiteindelijk groot worden. "We hebben meer drie- en zelfs vierlinge, maar dit is eigenlijk niet gunstig. Een tweeling is ideaal."

"Ik hoor verschillende verhalen, maar het is nog erg vroeg", aldus Derksen. "Door de uitbraak van bluetongue hebben veel schapenhouders de ram later bij de ooien gedaan, waardoor het aflamseizoen ook later is. Ik hoor schapenhouders die het idee hebben dat er meer lammeren worden geboren, maar ik ken ook schapenhouders waar helemaal geen lammeren zijn geboren."

Dierenarts Niels Groot Nibbelink van Veterinair Centrum Someren merkt nog weinig problemen. "Door bluetongue is het aflamseizoen veel verspreider dan normaal, omdat er meer tijd nodig was voordat alle ooien gedekt waren." De conditie bij de schapen is volgens de dierenarts normaal tot goed en de lammeren hebben over het algemeen een normaal geboortegewicht.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  paul

  je moet ze er gewoon altijd bijjagen al hebben ze een goede conditie hebben dan houden ze het ook veel beter

 • no-profile-image

  Cor de Vliegher

  Wie dat verhaal verzind, meer lammeren na de Blauw tong is naar mijn gedacht wel verkeerd bezig.
  Op ons bedrijf ongeveer 600 ooien weet ik wel degelijk hoeveel lammeren we te kort komen, door misvorming veel te klein geboren lammeren, zelfs versteende vruchtjes. Laat ons nu niets goeds zeggen over de verschikkelijke ziekte.

 • no-profile-image

  gj

  Een beetje een broodje aap verhaal van Mariska.
  Er zijn hier beslist niet meer lammeren geboren. Wel meer sterfte bij de lammeren. Verschil in geboortegewicht. Er worden lammetjes geboren, niet levensvatbaar van minder dan 1 kilo. Ook open ruggetjes. Sommige ooien zakten conditioneel heel erg in en dus een slechte melkgift. Ik denk dat je een andere reden moet zoeken voor een groter aantal lammeren bij sommige fokkers. Een beter gelukte flushing in vergelijk met voorgaande jaren misschien?

Of registreer je om te kunnen reageren.