Redactieblog

440 x bekeken 3 reacties

LTO wil nieuwe generatie mest

LTO Nederland pleit voor een nieuwe generatie meststoffen. Dat zegt mestdeskundige Peter Brouwers op een bijeenkomst van DLV Plant in Wanroij.

"Wij pleiten ervoor dat de verwerkte mest een nieuwe vorm wordt die tussen de dierlijke mest en kunstmest in zit." LTO en andere organisaties pleiten er al langer voor dat verwerkte mest kan worden ingezet als kunstmestvervanger. Hierdoor zou er voor dierlijke mest meer plaatsingsruimte komen omdat de verwerkte mest niet meer onder de gebruiksnormen voor dierlijke mest vallen.

Daarnaast zou er minder kunstmest nodig zijn. "Het blijkt echter dat het erg lastig is om verwerkte dierlijke mest als kunstmest aan te merken. Tot nu toe mag alleen spuitwater van luchtwassers zo worden aangemerkt", aldus Brouwers.

Hij voorziet niet dat het onmogelijk is om bewerkte mest zo aan te wijzen. Maar gezien de lastige regelgeving en de hoge eisen voor kunstmestvervangers pleit LTO nu voor een nieuwe generatie meststoffen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Theo Reintjes

  Dit is een goede aanzet, we moeten inzetten op duurzaam. Proberen om alle mineralen uit de dierlijkemest optimaal te benutten. Geven wat het gewas vraagt, dat van voldoende opbrengst en kwaliteit gewaarborgt is. Hier mag men en moet men voor vechten. Dit met een simpele regelgeving, zodat we er in de praktijk mee uit de voeten kunnen. Dit is goed voor de portemonee en het milieu. Ook moet alles op alles gezet worden op goede logistiek, om de mest op het juiste moment op de juiste plek te krijgen. Zoals het nu gaat is dodelijk, eerst de voor veehouder en dan voor de akkerbouwer. Met moet goed samenwerken om straks een goede boterham te verdienen.

 • no-profile-image

  een melkveehoudster

  Het zou een reele optie zijn als LTO ging inzetten op verruiming van mestaanwendingsnormen. Daarvoor zijn goede argumenten te wete: 1. er is een gebrek aan fosfaat wereldwijd, meststoffen worden schaars. 2. het maken van kunstmest is een energieverslindend proces wat veel co2-uitstoot veroorzaakt. 3. minder mestverwerking nodig dus minder co2 uitstoot 4. Europa zal steeds meer in zijn eigen voedsel moeten kunnen blijven voorzien, dat wordt gezien de huidige snel verergerende voedselkrapte binnen afzienbare tijd een hot item. En hoe kan Europa daarin voorzien: juist door de mestnormen te verruimen.
  Wat zouden we in deze mogen verwachten van LTO???? Ben benieuwd

 • no-profile-image

  ton

  Als mijn informatie juist is, en er voor de productie van één kilo kunstmest 50m3 aardgas nodig is, dan is er geen goed argument te bedenken waarom (bewerkte) dierlijke mest niet als kunstmestvervanger kan worden aangemerkt. Lijkt me toch pure winst voor het milieu.

Of registreer je om te kunnen reageren.