Redactieblog

236 x bekeken 3 reacties

LLTB : landschapvisie belediging voor boer

De landschapsvisie Zuid-Limburg doet op geen enkele wijze recht aan de economische positie van de land- en tuinbouw in Zuid-Limburg én aan de rol die de agrarsiche sector speelt in de vorming ,het beheer en het onderhoud van het landschap

Dat concludeert de LLTB. In het plan moet 2700 hectare landbouwgrond plaats maken voor ‘landschap’. De Land- en tuinbouworganisatie noemt de landschapsvisie van de provincie een belediging voor boer.

De LLTB heeft het belang van de land- en tuinbouw voor de provincie meermaals aangekaart. De organisatie heeft echter het gevoel geen gehoor te hebben gekregen. De LLTB heeft hierom besloten de voorliggende intentie-verklaring, waarin een aantal organisaties aangeeft de landschapsvisie Zuid-Limburg te ondersteunen en uit te dragen, niet te ondertekenen. De landschapsvisie Zuid-Limburg wordt gepresenteerd als een inspiratiedocument.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  puur kapitaalvernietiging en een speeltuin voor landsschapsarchitecten

 • no-profile-image

  Henk

  Vreemd dat wanneer het om landschap gaat alleen kritiek geleverd wordt om dat deel waar de agrarische sector woont en werkt. Gezien de vernietiging van het landschap rond dorpen, steden en industrieterreinen de laatste 50 jaar, zou men zeker ook eens kunnen focussen op dat feit. Vanaf de grote wegen in Nederland is bijna geen (groen) landschap meer waar te nemen. Men ziet voor een groot deel alleen bedrijfsgebouwen in overwegend (witte) damwandplaten.
  Uitbreiding van stedelijke agglomeraties, infrastructuur en bedrijvigheid worden blijkbaar nog steeds met een zeer milde maat gemeten wat betreft aantasting van het landschap. De agrarische sector die economisch gezien niet anders kan dan opschalen, wordt bekritiseerd over veel kleinere ingrepen in dit zelfde landschap. Als de bevolking van Nederland het "oude" landschap wil behouden zal men de sector met planschadevergoeding tegemoet moeten komen, wil men ook nog financieel verantwoord in dit landschap zijn of haar brood kunnen verdienen. Ik zie dit nog niet grootschalig gebeuren.

 • no-profile-image

  wil

  Als ze in Zuid-Limburg een beetje op hun zaak passen weten ze dat de tijden dat boeren een mooi landschap bouwden, dus kleinschalig met veel ruimte voor een grote verscheidenheid aan natuur, definitief voorbij zijn. Overal claimen boeren ruimte om grootschalig te kunnen werken, dus zonder last te hebben van waterpeil of van kleine percelen met begroeide randen. Het moderne agrarische landschap is alleen qua kleur nog groen: het is grootschalig open en vooral leeg en levenloos.

Of registreer je om te kunnen reageren.