Redactieblog

324 x bekeken

Kruiden niet toegestaan als diergeneesmiddel

Kruiden mogen volgens de huidige diergeneesmiddelenwet niet worden gebruikt als diergeneesmiddel.

Dit blijkt uit het rapport 'Wettelijke regelingen over gebruik van kruiden bij landbouwhuisdieren' van Rikilt, een Instituut voor Voedselveiligheid van Wageningen UR. Onderzoeker van Rikilt pleiten voor de invoering van een systeem waarmee kruiden als veevoedermiddel met gezondheidsclaim geregisteerd kan worden.

Kruiden en andere natuurlijke middelen worden vaak als alternatief gebruikt voor bijvoorbeeld antibiotica in de biologische landbouw.

Als van een stof een preventieve of genezende werking wordt geclaimd, valt een middel onder de diergeneesmiddelenwet. Omdat kruidenextracten altijd combinaties zijn van vele stoffen, is het bijna onmogelijk om deze als diergeneesmiddel te laten registreren

Een mogelijk alternatief is om kruidenpreparaten als veevoedermiddel met gezondheidsclaim op de markt te brengen. Voor humane voedingsmiddelen is dit sinds kort mogelijk. Hiervoor is een speciaal registratietraject geïntroduceerd, waarbij de gezondheidsclaim wetenschappelijk moet worden onderbouwd en erkend door de European Food Safety Authority (EFSA).

Of registreer je om te kunnen reageren.