Redactieblog

187 x bekeken

Jonge boeren willen eerlijke concurrentie

Het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) vindt dat Europese jonge boeren op de wereldmarkt eerlijk moeten kunnen concurreren met hun collega’s in andere delen van de wereld, nu de markt steeds meer wordt geliberaliseerd.

Dat is de boodschap die vice-voorzitter Joris Baecke, portefeuillehouder internationaal van het NAJK morgen tijdens een hoorzitting van het Europees Parlement gaat overbrengen.

De Landbouwcommissie van de EU gaat werken aan een nieuw rapport over de toekomst voor jonge boeren. Als startschot van dit rapport wordt een hoorzitting gehouden.

"Voor ons is het belangrijk dat we eerlijk kunnen concurreren. We weten dat de Europese consument hoge eisen stelt aan het product, maar ook aan het productieproces. Jonge boeren willen daar graag op ingaan en investeren fors in dit vaak duurdere productieproces. Om deze investeringen te kunnen bekostigen is het wel van belang dat er voor deze extra investeringen een erkenning komt. Zo zou bij de import van goederen onderscheid gemaakt moeten worden tussen producten die volgens dezelfde productiestandaard als in de EU zijn geproduceerd en voor producten waar dit niet voor geldt. We moeten niet gedwongen worden te concurreren tegen producenten op de wereldmarkt die misschien een kwalitatief vergelijkbaar product kunnen leveren, maar die werken met een veel eenvoudiger en goedkoper en minder duurzaam productieproces", legt Baecke uit.

Baecke hoopt dat zijn visie ook wordt meegenomen naar de overleggen in de WTO. "Er wordt momenteel hard gedebatteerd om tot een slotconventant te komen in de Doha-ronde. Het is van groot belang dat hier goede afspraken in worden gemaakt omdat dit akkoord naar verwachting voor een lange tijd van kracht zal zijn."

Of registreer je om te kunnen reageren.