Redactieblog

216 x bekeken 1 reactie

Het platteland volgens het platteland

Het Sociaal en Cultureel Planbureau heeft, onder de titel Overgebleven dorpsleven een onderzoek naar de sociale samenhang op het platteland gepubliceerd.

In de pers is daar vooral de meest vervelende conclusie voor de beeldvorming van plattelandsbewoners uitgelicht: plattelandsbewoners hebben een grotere hekel aan buitenlanders dan stedelingen. Terwijl ze er toch minder last van hebben. Staan we er weer op als een bekrompen stelletje boeren.

Jammer. Het rapport zelf bevat veel meer wetenswaardigs. Zo zijn er verschillende soorten platteland: het gesloten platteland, het dorpse platteland, het woonplatteland, het stedelijk platteland.

Het gesloten platteland bestaat uit kleine, afgelegen dorpen met een beperkt voorzieningenaanbod. In vergelijking met de bewoners van andere plattelandstypen zijn de mensen er naar binnen gericht. Er komen maar weinig stedelingen wonen en de bewoners hebben een relatief laag inkomen. Het stedelijk platteland is ook een mooie categorie: eenderde van de bewoners van stedelijk platteland vindt dat ze niet op het platteland wonen.

In al die gebieden zijn de mensen en sociale verbanden wel enigszins verschillend, maar de grote lijn is toch dat de mensen er over het algemeen gelukkig en tevreden zijn. Verder is opvallend dat van de gebruikelijke clichés over het platteland niet veel overblijft. Er is in de meeste gevallen bijvoorbeeld geen sprake van een hechte plattelandsgemeenschap. Het netwerk van stedelingen is vaak veel uitgebreider en intensiever.

De leefbaarheid op het platteland wordt volgens het rapport vooral bevorderd doordat er meer mensen samenwonen of getrouwd zijn. Wat de vitaliteit betreft wordt gewezen op de culturele tradities. Men duidt hier vermoedelijk op het verschijnsel dat er een bierpomp wordt geplaatst bij alles wat beweegt. Persoonlijk vind ik dat een van de aantrekkelijkheden van het platteland. Dat leidt tot geluk en tevredenheid.

Wat bij dit alles opvalt: geen woord over de landbouw. Boeren beweren wel eens dat een gezonde boerenstand noodzakelijk is voor de leefbaarheid en vitaliteit van het platteland. Het hele rapport rept er niet over. Is de conclusie nu dat de landbouw niet nodig is voor het geluk van de mensen? Nee. De vraag is gewoon niet gesteld. Het blijft natuurlijk maar sociologie, maar de conclusie die ik er uit trek: plattelanders zijn net gewone mensen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    oostlander

    Weer zo n onzinnig onderzoek van die overbodige Sociaal Culturele Potloodventers. Een duidelijk voorbeeld van verborgen werkeloosheid!!

Of registreer je om te kunnen reageren.