Redactieblog

204 x bekeken 4 reacties

’Grondclaim EHS kost jaarlijks 1,5 miljard euro’

De grondclaim die er in Nederland nog ligt voor de realisatie van de Ecologische Hoofd Structuur (EHS) kost Nederland jaarlijks 1,5 miljard euro.

Dat zegt voorzitter ruimtelijke ordening Tammo Beishuizen van LTO Nederland. ”Dan heb ik het alleen aan het verlies dat we lijden door verminderde inkomsten omdat er agrarische grond verloren gaat. De kosten voor de aankoop van de gronden en het onderhoud van de natuurgrond is hier nog niet bij meegeteld”, aldus Beishuizen.

De berekening is gebaseerd op de gronden die nu nog moeten worden omgevormd tot natuurgebied. Beishuizen zei dit op een ledenbijeenkomst van LTO Noord in Flevoland, waar werd gesproken over de grondclaim die bij de landbouw ligt.

In Flevoland liggen er meerdere grondclaims. Met name het Oostvaarderswold, de uitbreiding van Almere en Lelystad, de uitbreiding van het vliegveld Lelystad en de realisatie van een randmeer langs de Noordoostpolder zorgen ervoor dat de landbouw in Flevoland met ruimtegebrek kampt.

”We moeten Nederland niet zien als de voedselschuur van de wereld. Maar de landbouw in Nederland staat met de productie van hoogwaardig uitgangsmateriaal wel aan de basis van de voedselschuur. Het economische belang van de land- en tuinbouw is voor Nederland heel groot. Dat moeten we niet vergeten en daarom moet de landbouw in Nederland ook ruimte krijgen om te ontwikkelen”, aldus Beishuizen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  richard

  Ach nederland heeft toch ''genoeg'' poen dus laten we lekker de voedselbanken, lange wachtlijsten in de zorg EN niet te vergeten pvd MET onze ''lieve' ' mariane etc. ''gewoon'' lekker bestaan want
  poen lekker weggooien is toch mode geworden hier bie ons

 • no-profile-image

  Boesje

  Verlies aan inkomsten voor de landbouw is niet interessant, Tammo. Daar ligt geen enkel politici wakker van. Dan exporteren we toch wat minder. De natuur die verloren gaat voor infrastructuur en woningbouw moet toch worden gecompenseerd, Tammo.

  Is er niks anders waar je wel mee kan scoren?

 • no-profile-image

  frank

  Gaat het tegenwoordig alleen nog maar om de centen ? die 1,5 miljard per jaar ik vraag me af waarop hij dit baseerd.
  Wat ik wel weet is dat de mens in nederland steeds meer snakt naar de natuur kijk maar naar de natuurgebieden 1 en al camping recreatiegebieden met zomerhuisjes recreatie woningen dus rustig door gaan met de EHS en de ontwikkeling van natuur. De natuur komt al genoeg in de verdrukking. Ik durf te wedden dat de heer Tammo ook in zijn vrije tijd wel eens lekker in de bossen of natuur gaat recreeren. Als we geen nieuwe natuur creeren dan kennen we de dieren alleen nog van plaatjes of moeten we naar het buitenland.
  Verder wil ik wat zeggen over het onderhoud van de natuur.
  Enkele jaren geleden kwam ik in het Dierense bos bij Dieren Oud jachtslot van willem de ? hier was jaren geen onderhoud aan gepleegd ik denk al vanaf de oorlog. Als je dan ziet wat een biodiversiteit er toen was aan vogels en dieren hartstikke mooi nu in deze tijd is dat niet meer het Dierense bos is netjes opgeruimt en de dode bomen stronken en verwilderde struiken zijn netjes bijgewerkt of omgezaagd wat de biodiversiteit niet ten goede is gekomen.
  Verder wil ik dan ook opmerken dat natuur ook geld kan opbrengen als je maar omstandigheden creeerd die de recreanten waarderen en opzoeken voor vakantie,s en vrije tijd ook hier kunnen creatieve boeren dan geld aan verdienen.

 • no-profile-image

  twente

  tammo klasse om dit eens onder de aan dacht te brengen want hier in twente gaat het platteland steeds verder achteruit door realisatie ehs en we houde een verlaten enrommelig landschap over

Of registreer je om te kunnen reageren.