Redactieblog

364 x bekeken 13 reacties

Forse daling broedvogels platteland EU

Het aantal broedvogels op het platteland gaat in Europa hard achteruit.

Dat blijkt uit cijfers van het Europese monitoringssysteem. Sinds 1980 blijkt het aantal broedparen te zijn gehalveerd. met name met de leeuwerik, kievit en grauwe gors gaat het erg slecht. De grootste achteruitgang vindt plaats in het westen van Europa, in de landen met de meest intensieve landbouw.

"Het verdwijnen van gewassen, heggen en graslanden en het gebruik van pesticiden en kunstmest zijn de belangrijkste oorzaken van de dramatische achteruitgang van de vogels van het boerenland", aldus de Vogelbescherming.

Vogelbescherming Nederland en BirdLife International pleiten daarom voor het hervormen van het landbouwbeleid. "Europese belastingsbetalers zullen niet bereid zijn te blijven betalen zonder daar iets voor terug te krijgen. Laten we daarom de boeren die natuurvriendelijk te werk gaan subsidiëren en laten we stoppen met het verstrekken van subsidies die het milieu schade toebrengen", zegt Floris van Kuijk van Vogelbescherming.

In Nederland gaat het met name met de grutto, scholekster en veldleeuwerik niet goed.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  Er wordt natuurlijk niet gerept over de toename van het aantal roofvogels en vossen, hier stikt het van de buizerds ,haviken ,sperwers ,kraaien en vossen,nu gaan ze in nederland ook nog landbouwgrond onteigenen voor leefgebied van kiekendieven,dit is dweilen met de kraan aan,hypocritie ten top.Jonge weidevogels hebben geen schijn van kans

 • no-profile-image

  Rob

  Ik heb niks tegen kiekendieven ed.
  Vossen heb ik ook geen last van omdat ik zelf geen dieren heb.
  Maar ga niet zitten jammeren dat het zo slecht gaat met de weidevogels doordat boeren ze kapot maken, dat is een leugen.
  Maar dat het platteland nu bevolkt wordt door miljoenen ganzen, eenden en kraaien (ook natuur, maar van mij mogen ze kapot), daar hoor je die groene leugenaars niet over.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Aan opmerkingen en advies vanuit de praktijk wordt jammer genoeg zelden aandacht geschonken . Boeren zijn dom en zeker geen "experts" , en als je advies van boeren aanneemd sta je eigenlijk voor paal . Advies : Stuur jullie ervaringen opmerkingen en advies anoniem op naar Floris van Kuijk . Die kan vervolgens doen alsof hij alles zelf heeft geconstateerd . Zo lijkt hij hartstikke slim . Op die manier komt er hopelijk een goede oplossing voor het juiste "probleem" zonder dat de boeren worden gestraft voor iets dat hun van bovenaf wordt opgelegd .

 • no-profile-image

  Boesje

  Inderdaad Gert, het aantal roofdieren neemt hand over hand toe. Waarschijnlijk wordt het met afschieten van wat vossen beter maar helaas zijn de boeren weer de schuldigen.

 • no-profile-image

  tsjirk vogel

  Wel subsidies ontvangen, geen gerichte aanpak van predatoren. Dit is dweilen met de kraan open. Over vijf jaar is de grutto uitgestorven en zijn de kievitten gehalveerd. Niet alleen de boer is de schuldige, ook vogelbescherming en faunabeheer. Stelletje kortzichtige dwazen!

 • no-profile-image

  boertje

  Lang leven de jager Jacht op vos in volle gang stikt ervan.!!!!!!! Nu hopelijk dat ze nog gaan inzien dat de DAS alles kapot maakt zodat de echte natuurliefhebber (fuana beheerder) deze ook weer mag bestreiden komt het wel weer goed hier nu al voor 7333 ha aan vossen bestreden draag kracht is 3 per 1000 sinds 1-9-2008 en dan de landbouw maar de schuld geven lekker makelijk

 • no-profile-image

  DC Melkland

  Het is het gevolg van het Natuurbeleid dat het slecht gaat met de weidevogels .Vroeger zaten er kieviten ,scholeksters,grutto`s etc maar zij kunnen dank zij de uitgezette dassen en de verboden jacht op vossen in natuurgebieden niet meer tot een broedsel komen . De eieren worden gewoon geroofd . Het is gewoon een kennis lacune van de personen die er over beslissen van wat wel en niet mag.

 • no-profile-image

  tureluur

  en wat denk je van de door de overheid verplicht gestelde zodebemester,elk nest wordt geraakt door deze manier van bemesten

 • no-profile-image

  Wim

  Hier in Zeeland hetzelfde. 20 Jaar geleden, echt veel en verschillende weidevogels.
  Nu alleen maar vijanden, en nog meer eenden en ganzen die het leefgebied aantasten van de weidevogels.
  Nee, geef de boeren maar weer de schuld !!!
  Stop de leugens van de "Groene Khmer"

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Kan iemand die floris van Kuijk ook aanklagen wegens smaad? Of mogen die lompe honden van de vogelbescherming zomaar van allerlei leugens de wereld inbrengen

 • no-profile-image

  Berend Botje

  Mijnheer Floris van Kuijk moet zich eens verdiepen in de EG, dan zou hij weten dat al jaren de gelden van de eerste peiler ( directe steun aan de boeren) steeds meer naar de tweede peiler (plattelandsontwikkeling, lees natuur en leuke landschapsplannetjes) in de EG-uitgaven gaan.
  Het is inderdaad de vraag of predatoren de oorzaak zijn van het teruglopen van de weidevogelstand, een erg cliché-achtige reactie. Weidevogels houden van open vlakte, steeds meer leuke natuurplannetjes zorgen voor opgaande begroeiing en coulissenvorming, tevens de door de milieu-organisaties zo gepropageerde ammoniakreductie door zodebemesting en bouwlandinjectie laten veel vogels sneuvelen. Het is natuurlijk erg makkelijk om de gebruiker van het buitengebied, de agrariër, weer de schuld te geven. Erg !

 • no-profile-image

  .

  Vreemd, vreemd. Zichtbaar vliegen natuurgebieden als paddestoelen uit de grond en toch doemen problemen op als het gaat om het aantal broedvogels. Door ons mensdom aangelegde natuurgebieden voldoen dus blijkbaar niet, want het zou nu toch juist beter moeten gaan. Ikzelf ben groot geworden in een tijd dat landbouwproductie gestimuleerd werd en het landschap er 'schraler' uitzag dan heden. Een tijd waarin gewasbeschermingsmiddelen werden gebruikt die veel slechter waren voor mens en milieu dan die van nu. Een tijd dat natuurgebieden alleen die gebieden waren die voor landbouw of iets anders ongeschikt waren. Een tijd dat Reintje de vos alleen nog in oude sprookjes voorkwam. Een tijd waarin je sporadisch een roofvogel zag, een tijd waarin je kon genieten van het vrolijke gekwetter van een ... leeuwerik! Hé, hoe kan dat nou?
  Jongen wordt toch eens wakker! Door wat voor kuiken ben je eigenlijk uitgebroed?
  Dan nog pleiten voor een wijziging van het landbouwbeleid ten favure van de ''natuurvriendelijke'' boeren onder het voorwendsel dat mensen niet willen betalen voor dingen waarvoor ze niks terug krijgen. Hoezo, niks terugkrijgen?!! Zo goedkoop hebben mensen hun voedsel in de hele geschiedenis niet gekregen. Ik vraag me af door wie van Kuyks loon wordt opgebracht. Inderdaad, mensen willen niet betalen voor iets waar ze niks dan lucht(vervuiling) voor terugkrijgen.

 • no-profile-image

  twente

  ook bij ons in twente meer natuur minder weide vogels maar het moet nog gekker volgens de provincie .

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.