Redactieblog

365 x bekeken 14 reacties

Droomvoorstel over melkquotering

Het lijkt wel een droom. Ik bedoel het voorstel van Landbouwcommissie van het Europese Parlement met betrekking tot de melkquotering. Bijna alle ingrediënten zitten er in om er een fikse borrel op te nemen. En nu maar hopen dat Europese Commissie het voorstel overneemt.

Als eerste de 2 procent verhoging van het quotum. Dat mag per land worden beslist. Natuurlijk doet Nederland dat. Of andere landen dit wel of niet doen is niet zo belangrijk. Een aantal melkt het quotum toch niet vol. Dat kunnen wij mooi voor hen doen.

Dan zijn we bij het tweede grote pluspunt. De verevening tussen de landen in Europa. Wie had ooit gedacht dat dit mogelijk zal worden. Dat betekent dat wij in Nederland volgend jaar meer dan twee procent meer kunnen melken. Reken maar dat die melk er komt.

Daardoor is er ook het effect op de prijs van het melkquotum. Als dit voorstel wordt aangenomen komt de prijs in een vrije val. Zijn we eindelijk van de post quotumkosten verlost. Een beetje zuur voor de boeren, die net nog quotum hebben gekocht voor meer dan 20 euro, maar dat zij zo. Niemand kan zeggen dat ze niet gewaarschuwd zijn.

De enige die ontevreden blijft is de Vakbond Melkveehouderij. Die dacht tot voor kort – hoe is het mogelijk – nog steeds dat het melkquotum behouden kon blijven. Hun leden werd valse hoop gegeven. Zij blijven met een forse kater achter. Dat mogen ze hun Vakbond verwijten.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ard Eshuis

  Helemaal mee eens vergaderboer: Het wordt tijd dat LTO Vakgroep Melkveehouderij zich ook schaart achter de europese verevening, volg de NMV nu maar eens, dat doet je leden goed!
  Maar ja Vergaderboer zal wel de Nederlandse Melkveehouders Vakbond bedoelen, want het gaat over afschaffing van het quotum. Heel erg dat Vergaderboer zo met z'n hoofd in de vergaderzaal zit dag in dag uit, dat hij niet eens weet hoe de NMV heet.
  De NMV leden hoeven niet kritisch te zijn op de NMV in deze, zij pleit reeds geruime tijd voor de europ. verevening en mag dus tevreden zijn met dit voorstel. Waar is LTO?? Afschaffing melkquotum is nergens voor nodig, kijk maar naar de spotmarktprijzen: we zitten eerder weer op 30 cent dan op 50 cent. Het is gelukkig nog lang geen 2015 en het is nog lang geen gelopen race: Wanneer de melkprijzen onverhoopt dit jaar verder zakken zullen Duitsland en Frankrijk zich wel flink roeren om afschaffing/verruiming de komende jaren te voorkomen, gelijk hebben ze!

 • no-profile-image

  weideboer

  een ding is zeker ,de prijs gaat hard zakken(gebeurt nu ook al in USA),als er verevening komt tussen landen (waar ik helemaal voor ben) en verruiming van 2 % zal de prijs onderuit gaan.
  Dus collega's stop maar met grote stallen bouwen en hierdoor de koeien naar binnen te jagen anders is het finito over 2 a 3 jaar.
  Voordeel is dat de boeren die nu niet meedoen aan de gekte rustig kunnen doormelken zonder quotumkosten.
  Erg flauw Vergaderboer om je frustraties altijd richting NMV te moeten botvieren,je laat wel zien dat je over een zeer beperkte visie beschikt.

 • no-profile-image

  Vergaderboer

  Even een reactie. Recht op een redelijk inkomen heeft voor mijn gevoel met name iemand in loondienst.
  Een boer is ondernemer. Die is zelf verantwoordelijk voor zijn inkomen. Dat betekent dat hij moet inspelen op veranderende omstandigheden, zoals het verdwijnen van de melkquotering.
  En wat mijn eigen bedrijf betreft: ik heb melkquotum gekocht en verkocht. Dat laatste vorig jaar, toen het nog duur was. Heb ik als ondernemer geen spijt van.

 • no-profile-image

  B de Graaf

  De vakbond nmv treft geen blaam
  hoe is het over 5 jaar ?
  Hebben we dan nog een goede melkprijs ?
  of ben jij er zo een die nog nooit Quotum
  gekocht heeft .?

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  Beetje korte termijn denken vrees ik. Maar ja, in tijden van voorspoed en hoogconjunktuur in de melkveehouderij is het natuurlijk erg gemakkelijk om te jubelen en te vertrouwen op de logica van de markt.

 • no-profile-image

  Vergaderboer

  Inderdaad, ik bedoel de Nederlandse Melkveehouderij Vakbond. Logisch lijkt me. Er is toch maar één Vakbond in de melkveehouderij? Een Groep is toch duidelijk anders dan een Bond.

  Vergaderboer

 • no-profile-image

  Vergaderboer

  Weideboer, uw stelling dat ik alleen de NMV op de korrel neem is niet juist. Zie naar mijn bijdrage op 28 januari: "Vakbonden nodig naast LTO". Dat zegt genoeg!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ik geloof er in dat wij Duitse BDM leden er voor kunnen zorgen dat het qouta behouden blijft. Frankrijk gaat ook mee. En dan is het zeker geen gelopen koers. Bovendien heeft de inzet van de nmv grote voordelen voor Duitsland. Europees qouta wil zeggen dat overal de zelfde qoutum kosten zijn en Europese verevening is ook niet slecht als blijkt dat de meeste het niet vol willen melken. Kan de markt meer aan dan kan er veruimd worden kan de markt het niet aan dan maar iets minder hard werken hebben we toch een goede melkprijs.

 • no-profile-image

  sieberenkrikke

  helemaal eens met dit artikel , ik verkocht 2 jaar geleden mn quotum , had iedereen kunnen doen voor 2 euro per liter toen
  nu melk ik 400000 liter leasemelk , ik hoop voor een sterk dalende leaseprijs , ik nam de gok , en reken erop dat het quotum snel waardeloos wordt en iedereen vrij kan melken !!!!!!

 • no-profile-image

  Berend

  Juist, nu maar hopen dat de EC het voorstel overneemt.
  Niet te vroeg juichen, we weten ook dat als een voorstel voor Nederland goed uitpakt, andere EU landen graag dwars
  willen liggen.
  De NMV kan trouwens heel goed uileggen wat voor bezwaren er kleven aan quotumverruiming. Een hogere melkaanvoer kan een negatief effect hebben op de melkprijs. Bij de huidige hoge voer en energiekosten daalt het inkomen in de melkveehouderij dan net zo hard als het afgelopen jaar is gestegen.

 • no-profile-image

  DJ

  Vergaderboer neemt een borrel op het failliete beleid van de EC. Het enige streven van de EC is de melkprijs net zo laag te houden, dat de boeren net niet failiet gaan en met allerlei subsidies in leven worden gehouden.
  Ik snap nog steeds niet waarom er toch nog boeren zijn, die elk jaar harder willen werken voor steeds minder inkomen, dat moet vergaderboer mij toch eens uitleggen.
  Waarom heeft elk ander mens in de EU recht op een fatsoenlijk inkomen, behalve degenen die misschien wel het hardst werken.

 • no-profile-image

  DC

  Buiten Nederland gaat men ook meer melken dus Sanders opmerking kon beter nu in boerderij geplaatst worden over het dreigende bloedbad ! Realiseer U goed wat het betekende de opmerking

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Helemaal met je eens vergaderboer

 • no-profile-image

  dirk

  Wie ben je eigelijk vergaderboer Geef eens aan wie je bent want in het geheim vergaderboer heten en alleen wat lto brengt verdedigen U lijkt wel een bobo van lto die vrij in agd zijn gal mag spuwen op de vakbonden Het zal u wel niet ontgaan zijn door het falende beleid dat door lto word gedaan de vakbonden het hards groeien Laat lto maar eens zuiver aangeven hoeveel leden lto met bedrijf in de melkveehouderij nog heeft Dit is misschien wel iets voor de vergaderboer om te onderzoeken Verder zou ik zeggen wees maaar wat objectiever dat zou u en u krant sieren

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.