Redactieblog

164 x bekeken

Britse onderzoekers verwachten in april opnieuw bluetongue

Deskundigen verwachten dat de knutten die bluetongue verspreiden in de tweede helft van april weer actief worden.

Onderzoekers voorzien dat bedrijven in Wales en Engeland het meeste risico lopen op besmettingen met het virus. "De knutten zullen half maart weer actief worden, maar het eerste vee zal enkele weken later besmet worden", aldus Britse deskundigen.

In Nederland werd de eerste besmetting met bluetongue vorig jaar in juli gemeld bij een rund in Noord-Brabant. Viroloog Piet van Rijn van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) van de Wageningen UR legt uit dat de verspreiding van het virus waarschijnlijk voor het aantonen van de klinisch zieke dieren uit gaat.

"Ook in Nederland vlogen knutten vorig jaar al in maart. De eerste klinische verschijnselen bleven echter nog heel lang uit. Dit kan liggen aan het aantal besmettingen en de kans op zieke dieren. April was erg koud waardoor mogelijk het aantal knutten, en daarmee het aantal besmetting, niet snel toenam. Daarnaast wordt niet ieder besmet dier ziek en werd mogelijk niet ieder dier gemeld als mogelijk besmet met blauwtong", aldus Van Rijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.