192 x bekeken 1 reactie

Beperkt co2-effect centrales bij energiebesparing

Energiebesparing helpt niet bij het dichterbij brengen van de doelstellingen die Brussel elektriciteitsbedrijven heeft opgelegd.

Elke kilowattuur die Nederlandse huishoudens of ondernemingen minder gebruiken, wordt in een andere lidstaat van de Europese Unie extra aangewend.

Die boodschap gaven het Milieu en Natuur Planbureau (MNP), het Centraal Planbureau (CPB) en het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) vandaag aan de Tweede Kamer tijdens een rondetafelgesprek over klimaat en energie. Volgens de drie adviesorganen van het kabinet is dat een 'perverse prikkel' die uitgaat van het Europese systeem voor de handel in co2-emissierechten.

Centrales die elektriciteit willen produceren, moeten over dergelijke rechten beschikken. Als de vraag naar energie in Nederland daalt, bijvoorbeeld omdat daar heel zuinig mee wordt omgegaan, zakt ook de prijs van die rechten. Voor centrales in landen waar de vraag wel hoog is, wordt het dan extra aantrekkelijk deze te kopen. Zij kunnen daarmee vervolgens de ruimte die Nederland onbenut laat, opvullen.

In het werkprogramma Schoon & Zuinig heeft minister Jacqueline Cramer een ambitieuze doelstelling voor de reductie van broeikasgassen opgenomen. Voor bedrijven die deelnemen aan het handelssysteem geldt een beperking van 30 procent in 2020. Datzelfde percentage hanteert ook de Europese Commissie. Volgens het MNP, CPB en ECN is die doelstelling haalbaar.

Eén reactie

  • no-profile-image

    naieve lezer

    Wat een rare redenatie. Iedereen die iets afweet van emissie-systemen is dat dit altijd gekoppeld moet worden aan afroming van rechten. Zonder schaarste onstaat er immers helemaal geen handel en is elk handelssysteem zinloos. Het is dus een kwestie van 5% per jaar afromen om de prikkel op peil te houden...

Of registreer je om te kunnen reageren.