185 x bekeken 1 reactie

'Banken moeten geldkraan openzetten'

Ondanks de grote financiële injecties in het bankwezen, zijn geldverstrekkers nog steeds terughoudend met het verlenen van kredieten aan consumenten en bedrijven.

Dat is niet zo vreemd, want welke onderneming wordt nu niet voorzichtiger in crisistijd? Het probleem is echter dat de gevolgen van de dreigende recessie alleen beperkt kunnen blijven als consumptie en investeringen op peil worden gehouden. En daar ligt een belangrijke taak voor de banken.

Hoe ironisch: de kredietverlener als probleemveroorzaker en -oplosser tegelijkertijd. Het kabinet schreef onlangs een brief aan de Tweede Kamer waarin zij indirect de bankensector opriep de geldkraan niet dicht te draaien. "Kredietverlening is voor zowel bedrijven als consumenten de belangrijkste bron van financiering", aldus het kabinet. "Als deze kredietverlening wordt bemoeilijkt, heeft dat zijn weerslag op de economie." Minister Wouter Bos (Financiën) wil daarom onderzoeken of er bij banken sprake is van een 'abnormale risico-aversie' ten aanzien van het verstrekken van leningen.

Wat het antwoord ook is de economie volgend jaar hoe dan ook krimpen. De Nederlandsche Bank (DNB) en het Centraal Planbureau verwachten een achteruitgang van 0,5 tot 0,75 procent. Als de banken zich terughoudend blijven opstellen, is zelfs een krimp van 0,8 procent niet uitgesloten. Afgelopen juni leek er nog een groei van 1,5 procent in het verschiet te liggen.

Tegelijkertijd wordt een beperkte inflatie verwacht. DNB gaat uit van 2,1 procent over dit jaar en 2 procent in 2009. Dit is lager dan de voorspellingen van afgelopen zomer, omdat de olieprijs sindsdien flink is gedaald. Wat al deze voorspellingen waard zijn, zal moeten blijken. Als er een les uit de kredietcrisis val te trekken, is het wel de onvoorspelbaarheid van het economische systeem.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Wim

    Het probleem was dat de consumptie en investeringen op een te hoog peil lagen, dus is doorgaan op deze weg uitstel van executie.

Of registreer je om te kunnen reageren.