297 x bekeken 5 reacties

Zwakke positie Europese zuivelketen

De concurrentiepositie van de Europese zuivelketen is zwak.

In landen als Brazilië en de Verenigde Staten gelden minder belemmeringen, waardoor ondernemingen daar gemakkelijker en goedkoper kunnen produceren, zo blijkt uit een studie van het LEI in opdracht van de Europese Commissie.

Volgens onderzoeker Krijn Poppe zijn er twee hoofdoorzaken voor de zwakke positie van Europa. Het beleid van Brussel is vaak contraproductief. Door de afbouw van de exportrestituties trekken Europese bedrijven zich terug van de wereldmarkt. Tegelijkertijd worden boeren belemmerd door het quotumsysteem.

Daarnaast hebben ondernemingen in de Europese Unie een achterstand wat betreft schaalgrootte. Poppe benadrukt dat Europa relatief kort een interne markt kent, wat fusies lastig maakt.

Volgens Poppe is de positie van de zuivelketen representatief voor de hele Europese voedingssector. Hij verwacht dat de situatie verbetert door de afbouw van het quotumsysteem en de fusie van Campina en Friesland Foods.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  lol

  had dit onderzoek niet net wat eerder gekunt?

 • no-profile-image

  boer

  Als Europese boeren zich aan duizend regels moeten houden en de rest van de wereld niet moet je niet verwachten dat Europeanen op gelijke voet kunnen concureren.Dat is ook helemaal geen schande.Dat daarom de wereldmarkt voor Europese melkveehouders buiten berijk ligt is niet erg.Er is daar voor jullie toch niets te halen.Tegenover alle regels en eisen mag best wel marktbescherming staan.

 • no-profile-image

  gert

  al die regels van de EU en de nederlandse regering werken contraproductief,zie nu de quotumverruiming ,cramer en verburg zijn er als de kippen bij om zwaardere milieueisen aan melkveehouders te stellen,je denkt dat je iets krijgt ,maar het is je al weer afgepakt voordat je het in handen hebt

 • no-profile-image

  melkveehouder

  AGD, de juiste kop boven dit artikel zou zijn geweest "verzwakte concurrentiepositie europese zuivelketen door beleidsmaatregelen"

 • no-profile-image

  koetje

  Iedereen zou zich maar moeten opgeven voor de bergboerenregeling;hebben die ambtenaren ook wat te doen om het allemaal uit te zoeken

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.