Redactieblog

404 x bekeken 8 reacties

Waardeloos quotumakkoord

Het is vlees noch vis, het akkoord over het melkquotum in de EU. Minister Verburg is tevreden, evenals de LTO. Welnu, ik vind het waardeloos.

Elk jaar tot 2015 een procentje meer melken en volgend jaar in Nederland zelfs 2,5 procent meer. Dat is de slechtst mogelijke oplossing. De gevolgen kun je zo uittekenen.

Allereerst de melkprijs. Die verkeert nu al in zwaar weer. Door de uitbreiding van het melkquotum zal die versneld dalen. Ik ben benieuwd waar de bodem ligt. Veel lager in ieder geval dan de huidige prijs.

Dat is te dragen wanneer we onbeperkt zouden kunnen melken. En dat kan nu net weer niet omdat we maar een enkele procenten mogen groeien. Veel te weinig om op de ontwikkelingen in te spelen.

In feite betekent het nieuwe Landbouwakkoord dat we net teveel mogen melken om de prijs in stand te houden en te weinig om de kostprijs te verlagen. Op dit akkoord kun je niet investeren en moet je wachten tot 2014.

Of je zou quotum bij moeten kopen. Dat is ook niet verstandig, want bij lage melkprijzen daalt het ook de prijs van het quotum versneld. Kopen betekent verlies op korte en langere termijn.

Dit alles zou goed zijn voor de melkveehouderij omdat het een zachte landing betekent. Dat is kletskoek. Het is gewoon kiezen voor stilstand. En daar is een ondernemer nog nooit beter van geworden. Met dank aan minister Verburg en de LTO.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boerin

  @ Willem, Veel en groot gaan worden lijkt leuk, maar als er veel melk is, is de prijs laag, en waar wil je dan met al je melk heen? en met al je jongvee, nu al brengen goede kalveren niks op, mindere kalveren komen niet eens meer op de markt..... Hoe lang denk je dat dat goed gaat voordat er een maatschappelijke weerstand op komt? Nu al worden de kippen en de varkensboeren tegengewerkt als ze het groot willen aanpakken, wie geeft jou de garantie dat je dat als melkveehouder ook niet boven je hoofd hangt? Ik ben vóór een marktregulatie, ook om maatschappelijk serieus te kunnen ondernemen. We kunnen wel denken dat we baas op ons eigen bedrijf zijn, maar dat is al lang niet meer zo, de hele burgermaatschappij kijkt over je schouder mee......

 • no-profile-image

  joop boer

  Productie en consumptie van koeiemelk is slecht voor de de gezondheid van mensen en koeien, slecht voor het milieu vanwege de gigantische hoeveelheid mest, die grond, water en lucht vervuilt en slecht voor het klimaat is, door de grote productie van broeikasgassen en ook slecht voor de derdewereldlanden waar 85% van het veevoer vandaan komt dat in Nederland wordt gebruikt. Ook natuur en landschap hebben er onder te lijden, door alsmaar meer eentoninge en ecologisch dode weilanden en maisakkers. Bovendien vergroot meer melkproductie de honger in de wereld, omdat er veel graan in het veevoer zit. Drie miljard mensen zouden kunnen eten van het fraan dat in veevoer zit verwerkt.
  Stoppen dus met melk en vleesproductie in plaats van groei. Dat heeft niets met duurzaamheid te maken, maar alles met de invloed van de boerenlobby, die grotendeels leeft van subsidies.l

 • no-profile-image

  Boerin

  Vergaderboer, ik ben het helemaal met je eens, dit scenario brengt enkel verliezers. Willem, als je denkt dat je jezelf stilstand kunt veroorloven, heb je in het verleden zeker de staatsloterij gewonnen, ik heb in onze regio ook "stilstanders" gezien, ze zijn nu allemaal boer-af..... En verder moet ik me aansluiten bij Ryan, prima stuk, nog een toevoeging voor Joop, Melkvee eet van het eigen land, en de krachtvoerproducten zijn hoofdzakelijk reststoffen van de levenmiddelenproductie. Dus, beste Joop, laat je eens serieus voorlichten over de melkveesector, voordat je weer een woest verhaal de wereld inslingerd. Prima, dat je de mensheid wilt redden, maar doe het dan eens actief, en niet met ongenuanceerde reacties.

 • no-profile-image

  Ryan Molendijk

  Beste Joop Boer, ik ben dan wel geen koeienboer maar volgens mij geven die beesten melk van gras en maïs van eigen land. Overigens als het zo is dat 85% van het voer uit derde wereld landen komt en wij besluiten morgen om het niet meer te kopen, waar moeten die mensen dan van bestaan? Je stelt voor om daar brood van te bakken? Lekkere eenzijdige maaltijd! Vast gezonder als de schijf-van-5 waar we allemaal groot mee zijn geworden. Vegetarisme is iets van de laatste tijd. Het is niets meer dan een welvaartsziekte. Ga de minder bedeelden in de wereld maar eens uitleggen dat er hier in het rijke Europa mensen zijn die vlees en aanverwante producten afzweren t.b.v. het welzijn van het dier. Ze wijzen je collectief met de vinger naar die bekende plek op je voorhoofd. En als je tot slot eens 50 jaar terug graaft in je geheugen en naar het verschil in landschap van toen en nu kijkt wat valt je dan op? Het enigste dat meer is geworden zijn de woningen en de industrieterreinen.

 • no-profile-image

  Bert

  Ik heb ook een naar gevoel bij dit compromis. Het is precies wat LTO uiteindelijk wilde. Steeds een beetje meer melken, de prijzen laten dalen en het quotum waardeloos laten worden.
  Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Dat is het resultaat van deze beslissing. Ik ben het met vergaderboer eens: òf het quotum meteen afschaffen, òf veel minder melken, conform het Canadese model. We hadden dan wel quotum moeten inleveren. Dat was nog beter geweest dan dit bloedeloze besluit, dat geen keuzes maakt.

 • no-profile-image

  Willem

  Wat een gezever. Ik bouw de komende jaren mooi mijn bedrijf uit, zodat ik in 2014 volop los kan met melken. Wat een vooruitzicht: melken zonder quotering. Dan kan de kostprijs echt omlaag.

 • no-profile-image

  Sil

  In kleine stapjes vooruit. Zo is mijn beleid als boer. Dat kan mooi met de 8 procent meer melken in de komende jaren. Dat is genoeg om mijn stijgende kosten op te vangen. Ik kan er dus best mee leven en vind dat de LTO een pluim verdient.

 • no-profile-image

  willem

  Ik vind dit groot gelul van jou vergaderboer, het moet steeds maar groter en groter, steeds maar inversteren, je strop steeds verder aanhalen de kostprijs steeds maar hoger en hoger , dat dit een keer mis loopt is toch geen wonder.
  De quotum prijs in duitsland is een derde van bij ons, in frankrijk krijg je het voor niets. en daar moeten wij mee cocureren.
  dit kan toch nooit.
  Stilstand is niet altijd achteruitgang.
  Reserve vermogen opbouwen voor in een slechtere tijd heeft sinds mensen heugenis al bestaan.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.