Redactieblog

230 x bekeken

Middelen bevorderen ontwikkeling ziekmakende schimmel

Gewasbeschermingsmiddelen zorgen er mogelijk voor dat een schimmel die dodelijke longontsteking kan veroorzaken, steeds beter bestand is tegen antibiotica.

In 2007 had al 6 procent van de patiënten met een longontsteking in het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) in Nijmegen een multiresistente variant. Dat schrijven medisch mircobiologen van het Nijmeegse ziekenhuis dinsdag in een wetenschappelijk vakblad.

De schimmel Aspergillus fumigatus veroorzaakt een longinfectie die zonder goede behandeling dodelijk is. Artsen gebruiken ter bestrijding meestal zogenoemde azolen, maar die stof is ook in gebruik in de landbouw. Bovendien worden azolen gebruikt om kleding en matrassen schimmelwerend te maken.

De sporen van de schimmel dwarrelen rond door de lucht. Mensen ademen ze in. Als de sporen in de longen van gezonde mensen terecht komen, zorgt het lichaam zelf voor een afweerreactie. Maar mensen met een verzwakt immuunsysteem, zoals leukemiepatiënten, worden er ernstig ziek van. Zonder behandeling overlijden zij aan deze vorm van longontsteking.

Artsen van het UMC ontdekten dat in 2000 de eerste infecties opdoken, die niet reageerden op azolen. Hun aantal is in de jaren daarna sterk gestegen. Ook andere ziekenhuizen in binnen- en buitenland melden resistentie tegen azolen.

De microbiologen achten de kans klein, dat de mens een resistentie tegen azolen heeft ontwikkeld. Aangezien azolen intensief in de landbouwbestrijding in gebruik zijn, is de kans veel groter dat dat de boosdoener is.

Het ministerie van LNV en ZonMw, de organisatie voor wetenschappelijk onderzoek in de zorg, hebben geld gegeven voor nader onderzoek. Zij willen weten hoe de multiresistentie precies ontstaat en hoe patiënten met deze soort longontsteking nu het beste kunnen worden behandeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.