222 x bekeken

Keuringsinstanties stoppen met samenwerking

Keuringsinstantie NAK en dochterorganisatie NAK Agro maken niet langer samen reclame.

Landbouwminister Gerda Verburg heeft beide organisaties aangesproken op het feit dat zij publieke uitingen regelmatig met elkaar verweven, zo schrijft de minister aan de Tweede Kamer.

NAK en NAK Agro gebruikten tot voor kort een gezamenlijk bedrijfsauto, namen samen monsters in en wierven met dezelfde advertenties personeel. De Kamer sprak zich daar in september tegen uit, omdat met sinds 1 juli van dit jaar de taken van beide organisaties wettelijk gescheiden moeten zijn. Door wel samen op te treden, zou oneerlijk concurrentie ontstaan ten opzichte van private laboratoria.

De splitsing is een gevolg de Europese fytorichtlijn. Die schrijft voor dat commerciële ondernemingen moeten stoppen met het nemen van monsters en afgeven van certificaten. Aanvankelijk gaf Verburg aan dat er een 'Chinese Muur' was gezet tussen NAK en NAK Agro, maar de Kamer vond dat zij dit moeilijk kon volhouden, omdat de twee organisaties zich een bedrijf presenteerden.

Of registreer je om te kunnen reageren.