166 x bekeken

Ifap: landbouw onmisbaar bij aanpak grote crises

De landbouw kan niet alleen bijdragen aan een oplossing voor de voedselcrisis, maar speelt tevens een cruciale rol in de bestrijding van de financiële, energie- en klimaatcrises.

Daarvoor is het wel van belang dat boeren voldoende middelen krijgen om hun productiemethoden aan te passen.

Dat zegt voorzitter Ajay Vashee van de internationale boerenorganisatie Ifap. Vashee sprak vandaag op een conferentie van de Hogeschool HAS in 's-Hertogenbosch over voedselverdeling. Hij vindt dat overheden en consumenten de landbouw moeten steunen bij het te lijf gaan van de grote crises.

"Het is mogelijk tegelijkertijd voldoende voedsel te produceren, het klimaat te sparen en de achteruitgang van biodiversiteit te stoppen", zegt Vashee. "Maar dat kost wel geld. Men mag geen maatschappelijke diensten van de landbouw verwachten over de rug van boeren." Vashee benadrukt dat hij niet vraagt om een blanco cheque. Wel wil hij dat overheden financieringsmodellen ontwikkelen om de agrarische sector te ondersteunen.

Ook landbouwminister Gerda Verburg sprak op de conferentie. Zij benadrukte voornamelijk de rol van de landbouw als drijvende kracht achter economische vooruitgang in ontwikkelingslanden. De sector moet dan ook hoog op de internationale agenda voor ontwikkelingssamenwerking staan, vindt zij. Onlangs reserveerde het kabinet, mede op initiatief van Verburg, vijftig miljoen euro voor ontwikkelingsprojecten in Afrika.

Of registreer je om te kunnen reageren.