Redactieblog

171 x bekeken

GD: vrijwel hele veestapel beschermd tegen blauwtong type 8

Naar verwachting is 90 tot 95 procent van de voor blauwtong gevoelige veestapel beschermd tegen blauwtong serotype 8.

Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). In opdracht van het ministerie van landbouw is een steekproef uitgevoerd onder veehouders in Nederland. Hiervoor zijn 400 schapenhouders met minder dan 25 dieren, 400 schapenhouders met meer dan 25 dieren en 400 melkveehouders ondervraagd. Hieruit blijkt dat de helft van de kleinschalige schapenhouders de dieren heeft gevaccineerd tegen blauwtong. Van de grootschalige schapenhouders heeft ruim 70 procent de dieren gevaccineerd, terwijl ruim 80 procent van de melkveehouders hun veestapel hebben gevaccineerd.

"Met deze cijfers komen we wel op de voorwaarde die de Europese Commissie heeft gesteld voor vergoeding van de vaccinatiecampagne", aldus Piet Vellema van de GD. Hiervoor moet minimaal 80 procent van de veestapel via natuurlijke besmetting of via vaccinatie beschermd zijn. Hij verwacht dat met de natuurlijke infectie en de vaccinatiedeken 90 tot 95 procent van de veestapel beschermd is. "Dat komt voor een belangrijk deel doordat in de rundveehouderij veel is gevaccineerd. Dit gaat gelijk om heel veel dieren, waardoor de totale veestapel boven de 80 procent komt."

Of registreer je om te kunnen reageren.