Redactieblog

218 x bekeken

'Centrum BTV-6 in buitenland'

Het centrum van de besmettingen met blauwtong serotype 6 (BTV-6) ligt naar verwachting niet in Nederland.

Dat concluderen blauwtongdeskundigen van de Gezondheidsdienst voor Dieren en het Centraal Veterinair Instituut (CVI) van Wageningen UR op basis van onderzoek naar de besmette bedrijven in Nederland.

"In Nederland gaat het tot nu toe in alle gevallen om één of twee besmette dieren per bedrijf. De oorspronkelijke bron van het virus is dus niet gevonden, want daar verwacht je meer besmette dieren per bedrijf", legt viroloog Piet van Rijn van het CVI uit.

Het onderzoek in de kilometerzones rondom de besmette bedrijven in Oost-Nederland is nagenoeg afgerond. Hierbij blijken enkele andere bedrijven ook besmet te zijn met BTV-6. "Het gaat met name om runderen. Tot nu toe is één schaap met BTV-6 aangetroffen", aldus Van Rijn. In totaal zijn in Nederland elf bedrijven besmet met BTV-6.

"Het lijkt er dus op dat BTV-6 zich verspreidt of heeft verspreid. Het verspreidingsgebied is vrij groot maar het aantal besmettingen dat we vinden is vrij laag. Dit is verrassend maar kan ook verklaard worden doordat veel besmettingen niet of niet meer gevonden worden met de PCR-test waarbij actief virus wordt aangetoond. Serologisch onderzoek naar antistoffen tegen BTV-6 zal uitwijzen hoe de werkelijke verspreiding van BTV-6 is", aldus de viroloog.

Naast de besmettingen in Nederland zijn vorige week ook in Duitsland besmettingen van BTV-6 aangetroffen, op vier bedrijven in Bentheim (Nedersaksen). Besmettingen van BTV-6 zijn verder in Europa niet bekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.