Redactieblog

203 x bekeken 2 reacties

ZLTO vreest meer onteigening Natura 2000

De commissie Nijpels heeft met haar rapport over de de ontpoldering een onacceptabele weg ingeslagen.

Dat zegt ZLTO. "Het pleidooi van de commissie om ontpoldering van de Hedwigepolder door middel van onteigening mogelijk te maken, zal mogelijk een precentwerking hebben naar alle Natura 2000-gebieden in Nederland", aldus ZLTO.

ZLTO vindt dat de huidige praktijk van vrijwillige grondverwerving voor de EHS gehandhaafd moet blijven. "Het ministerie moet zich ervan bewust zijn dat ook discussies rond andere Natura 2000-gebieden kunnen leiden tot adviezen zoals van de Commissie Nijpels. Hierdoor kan het draagvlak voor natuurbeleid onder boeren terrein verliezen."

Nijpels kwam dinsdag met een nieuwe visie over het ontpolderingsvraagstuk langs de Westerschelde. Als beste optie noemt Nijpels de ontpoldering van de Hedwigepolder, omdat dan slechts één eigenaar onteigend moet worden.

De ZLTO is teleurgesteld in de commissie, waarvan verwacht werd dat er met enen frisse blik naar het probleem gekeken zou worden. Dat is volgens ZLTO niet gebeurd.

De Zeeuwse organisatie voor jonge agrariërs, ZAJK, sluit zich hier bij aan. De organisatie voorziet dat het belang van de Zeeuwen niet serieus wordt genomen. "Meer dan 80 procent van de Zeeuwen is tegen ontpoldering. Europa is toch een democratie", aldus Jean Pierre van Wesemaele van het ZAJK.

NAJK pleit ervoor de de Westerschelde als snelweg naar Antwerpen niet meer te bestempelen als estuariene natuur. "Wij zijn van mening dat de maatschappelijke waarde van polders met daarin zijn bewoners, natuur en bedrijven veel hoger van waarde is dan schorren en slikken."

Laatste reacties

  • no-profile-image

    henk

    soms worden boeren belazerd door hun eigen voormannen

  • no-profile-image

    gert

    oud lto voorzitter Heijkoop,heeft de boeren een slechte dienst bewezen,maar hij wordt hier dik voor betaald

Of registreer je om te kunnen reageren.