Redactieblog

417 x bekeken 15 reacties

Vaccinatie geen oorzaak daling melkproductie

De vaccinatiecampagne tegen blauwtong leidt niet tot afwijkende bijwerkingen als normaal is bij een vaccinatiecampagne.

Dat zegt de coördinator veterinaire aangelegenheden en bijwerkingen Ton Kamphuis van Bureau Diergeneesmiddelen.

”Het aantal meldingen valt gezien de grote omvang van de vaccinatiecampagne erg mee. Er zijn meldingen van spuitplekken, daling van melkproductie en een enkele melding van abortus. Dit is een normaal beeld bij een vaccinatie, omdat er altijd effect is van een vaccinatie”, zegt Kamphuis.

De verdenking dat de melkproductie in Nederland de afgelopen maanden is gedaald als gevolg van de blauwtongvaccinatie lijkt hiermee onterecht. Ook Intervet en de Gezondheidsdienst voor Dieren ziet geen direct verband tussen beide gebeurtenissen.
Vaccinproducent Intervet acht het onwaarschijnlijk dat de melkproductie is gedaald door de vaccinatie. ”We hebben in onze veldproeven geen enkele aanwijzing gehad dat het effect zou hebben op de melkproductie. Daarnaast zijn de meeste dieren in mei gevaccineerd. Als het effect zou hebben op de melkproductie zou dat veel eerder dan in augustus zichtbaar worden”, meldt Intervet.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Terug grijpen op wat er in het verleden fout ging is prima, maar doe het dan goed. In 1955 behaalde mijn vader een produktie per koe van net geen 4000 kg melk per koe. Dankzij het slechte voer heb ik nu in 2008 7700 kg melk per koe. De produktie stijging kan alleen maar, als ik Mariska goed begrijp, door de blauwtong vaccinatie in 2008 komen. Mariska kom maar controleren en constateer dat hier volgens de jaaroverzichten dat ondanks voer en vaccinatie hier de koeien een jaarlijkse produtiestijging laten zien. Als er een jaar geen produtiestijging is komt dat hier niet zomaar door het voer. PRAKTIJK! PRAKTIJK! Mariska kom dit maar controleren.

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Van je fouten kun je leren.

 • no-profile-image

  henk

  allemaal lariekoek, van gentechvoer kun je prima melken.

 • no-profile-image

  Wim Zandbergen

  Lees mijn melkcontrole uitslag van deze maand tov vorige maand er maar op na. Precies dezelfde hoeveelheid melk voor als achter de komma. % vet is met 0.29 meer per kg melk. % eiwit is 0.18 meer per kilo melk bsk 0.4 punten meer. Er is 1 verschil: vorige maand voerde ik er nog soya bij, van de maand niet. Het voer is dus schuldig aan de melkproduktie verandering. Gelukkig maar. Komt er meer geld binne en de uitgave is ook minder.

 • no-profile-image

  Miep Bos, woordvoerster van De Gentechvrije Burger

  Als je ook ziet wat de dieren te eten krijgen, o.a. gentechsoja en gentechmaisgluten, dan is het niet verwonderlijk dat de melkproductie terugloopt. Zie
  http://www.seedsofdeception.com/DocumentFiles/145.pdf
  Onderzoeken (STATE OF THE SCIENCE ON THE HEALTH RISKS OF GM FOODS) naar gentech voedsel (USA).

 • no-profile-image

  Boerenverstand

  Bij de verplichte IBR-enting rond 1998 was het volgens Bayer en het (onafhankelijk )bureau Logtenberg ook het slechte herfst gras de oorzaak van de problemen na die griep spuit.We weten nog steeds niet wat de oorzaak was toen. Bayer is alleen vervangen door intervet.
  De boer met de meeste klachten had ook meerdere malen gespoten met het vaccin en als kalf dode longwormen vaker gebruikt.Om geen besmetting te krijgen wordt het dierlijke materiaal waar de levende entstof op groeid bestraalt. Net als die longworm die zich niet mag voortplanten.Net als de slijterziekte heeft het iets van straling ziekte achtige verschijnselen.
  Weerstand problemen dat is"één"
  ""Twee"" is dat we nog steeds hele veestapels met één naalt enten.Als je BVD en ander ziekten de kans wilt geven dan moet voor je koeien op komen.De Spuit gasten van de diergeneeskunde doen dat niet.Die zeggen bij klachten altijd dat het aan de boer ligt. Trouwens het IBR vaccin was ook genetisch gemanipuleert .Kenmerk van de markers je haalt er een gen uit om het van het veldvirus te onderscheiden.De natuur wil altijd vol zijn.Tel de zaden van een zonnebloem maar het zijn altijd het zelfde aantal zaden.Gentech voer moet je eerst laten onderzoeken op allergie toestanden.Als in America mensen al naar het ziekenhuis moeten omdat gentech niet geschikt is voor mensen. (dus wel voor onze koeien?) Boeren hebben altijd een keuze leer dan ook iets van de geschiedenis.

 • no-profile-image

  Boer-friesland

  Wij hebben al jaren te maken met teruglopende melkgiften , en ik roep al jaren dat het krachtvoer niet meer zo goed is als vroeger , zou het dan toch aan de gen tech liggen ?

 • no-profile-image

  leon

  Waar heb ik dit verhaal eerder gehoord, was dat niet bij de IBR vaccinatie.

 • no-profile-image

  Redactie AgD.nl

  De redactie van AgD.nl had boven dit artikel de foutieve kop 'Voer oorzaak lagere melkproductie' gezet. Voer heeft in dit geval niets te maken met een dalende melkproductie. De strekking van dit artikel is dat vaccinatie tegen blauwtong niet leidt tot afwijkende bijwerkingen. De redactie heeft de kop aangepast zodat deze wel bij het verhaal past.

 • no-profile-image

  Boer

  Of dat nu de reden is dat de melkproduktie daalt kan ik niet zeggen, maar ik geef u gelijk betreft de gen soja en maisgluten etc. Men (de hoge bobo's, maar ook LTO) heeft nog geen idee waar ze mee bezig zijn. Maar op de werkvloer kom je er wel achter. Ik hou soja al een paar jaar buiten de deur sind ze geen garantie meer kunnen geven dat het GMO vrij is.....

 • no-profile-image

  boer p

  ik denk dat het aan de hoge kunstmestprijs ligt, dat er minder gestrooid is en daardoor minder eiwit in het gras zat, gok ook maar wat

 • no-profile-image

  a-j dekker

  Ik snap niet zo goed waarom het krachtvoer steeds slechter zal zijn, want volgens mij is de gemiddelde productie per koe elk jaar nog weer hoger hier in nederland. Maar ja je zoekt natuurlijk altijd het liefst een oorzaak buiten je zelf als het niet zo loopt en als je dan wat hoort wil je dat graag geloven.
  Ik heb helemaal geen soya gebruikt en het molk ook niet zo best en nu gaat het wel weer beter Dus!!!!!! De meeste melk produceer je uit je ruwvoer .Met kwalitatief goed ruwvoer kun je bijna met elke brok goed melken en met matig ruwvoer lukt het nooit .

 • no-profile-image

  Berend

  Mijn ervaring met de blauwtong vaccinatie is niet bijster positief.
  Op een koppel van 80 koeien die vrij zijn van BVD, IBR, salmonella, maar wel geent wordt voor IBR en BVD hadden we toch binnen een week na de enting voor blauwtong 3 verwerpers en 5 koeien met mastitus, terwijl de uiergezondheid goed is met een gemiddeld celgetal van 100 en uierontsteking al maanden zeer weinig voorkwam.

 • no-profile-image

  Tom

  De ruweit norm 8% boven de norm voeren was het meest gunstig, dit was 30 jaar geleden al het advies bij melkkoeien. Wat adviseerdt men nu, zo laag mogelijk, of hoe ver kan ik terug. Dan nu afvragen waarom loopt de melkproductie en de gehaltes terug? Veel minderkunstmest strooien en minder organische bemesting en dan afvragen waarom de klaliteit minder is! Een dier en een plant moet je geven wat ze nodig heeft! Die adviezen hebben andere bedoelingen, hoe kunnen we de landbouw om zeep helpen! Maar of de blauwtongvaccinatie geen problemen hebben veroorzaakt is te betwijfelen. Bijna elke vaccinatie geeft wat problemen, maar het is een afweging, doen of niet doen!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Beste Mariska, waar haal je deze wijsheid vandaan. In het artikel lees ik hier helemaal niets over voer, laat staan iets wat de kop van het artikel rechtvaardigt.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.