212 x bekeken

Rusland akkoord met Plantkeur

Rusland accepteert voorlopig de exportcertificaten voor voedingsgewassen van de Nederlandse keuringsinstanties.

Na 1 juli volgend jaar zullen de Russen opnieuw bezien of het systeem van Plantkeur aan hun eisen voldoet. Sinds afgelopen zomer mogen commerciële laboratoria in Nederland geen exportcertificaten meer afgeven. Rusland betwiste echter het private karakter van de door landbouwminister Gerda Verburg aangewezen keuringsinstanties en accepteerde alleen partijen die door de Plantenziektenkundige Dienst (PD) waren geïnspecteerd.

Aan die situatie komt nu een einde. Dan moeten exporteurs zich wel laten registreren en een plan opstellen hoe zij zich denken te kunnen houden aan de Russische wet over de residuen van bestrijdingsmiddelen op groenten en fruit. Na 1 juli beoordeelt Rusland de Nederlandse werkwijze in het kader van Plantkeur opnieuw.

Of registreer je om te kunnen reageren.