Redactieblog

405 x bekeken 4 reacties

Pier Prins verstandiger dan Siemjan Schenk

Pier Prins van de Vakgroep Melkveehouderij LTO treedt na twee termijnen af. Siemjan Schenk heeft er ook twee termijnen opzitten, maar blijft. Moeten we daar blij mee zijn?

Nee, lijkt me. Prins is verstandig. Hij mag nog vier jaar, maar stelt zich niet herkiesbaar. Hij geeft ruimte aan vers bloed. Siemjan Schenk niet. Die zit er acht jaar, maar knoopt er vier jaar aan vast. Dat wordt dus 12 jaar Siemjan Schenk.

Te lang. De houdbaarheidsdatum van Schenk is verlopen. Hij lijkt op een ouderwetse grammofoonplaat, waarbij de naald in een kapotte groef is blijven hangen. We horen steeds hetzelfde deuntje. Het vernieuwt zich ook niet meer. We weten nu al wat we de komende jaren kunnen verwachten.

Wat beweegt zo'n Schenk zich herkiesbaar te stellen? Kan hij het pluche niet missen? Kan hij niet zonder het inkomen, dat het voorzitterschap oplevert? Hij heeft een betrekkelijk klein bedrijf en een opvolger. Dat levert geen inkomen op voor twee man.

Hij hoeft het niet te doen omdat hij onmisbaar is. Degenen, die hem dat zeggen, zijn niet zijn echte vrienden. Hij moet zich realiseren dat hij zich voegt in het rijtje van bestuurders, die te lang bleven. Ik noem akkerbouwer Aiko Maarsingh en tuinder Frans Hoogervorst. Ze leven voort als de mannen, die zichzelf bestuurlijk overleefden en in achting daalden.

Voor Siemjan Schenk is het te hopen dat er een jonge, frisse tegenkandidaat komt. Dat kan hem behoeden voor de afgang.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Melkveehouder Wim.

  Met het verdwijnen van bestuurders als hun termijn verstreken is verdwijnt ook een enorm stuk opgebouwde kennis. Dat is jammer maar inherent aan het systeem. Wie het niet met Siemjan eens is, is het niet eens met de L.T.O. ledenstandpunten want daarvoor is S.J. altijd ingehuurt geweest om dat te verdedigen. Dat doet hij met verve. Over houdbaarheidsdatums gesproken dan heeft Vergaderboer zijn termijn fors overschreden.

 • no-profile-image

  Rindert

  Zo'n Siemjan Schenk heeft het ook moeilijk. Hij heeft weinig uitstraling en moet een groep boeren vertegenwoordigen, die hopeloos verdeeld is. Daarbij heeft de tegenpool, de Vakbond Melkveehouderij flamboyante mensen als voorganger. Peter ten Hoeve en Sieta van Keimpema hebben wel uitstraling. Ze spreken bovendien de taal van de boer, die tevens het standpunt van een groot deel van de boeren vertolkt. Daar moet Siemjan Schenk het wel tegen afleggen. Toch moeten we ook erkennen dat onder zijn leiding de Vakbond Melkveehouderij tot bloei is gekomen. Dat heeft hij niet kunnen keren. Dus ben ik het een met degene die vinden dat hij zich niet herkiesbaar had moeten stellen.

 • no-profile-image

  Ger

  Een leider is belangrijker dan de organisatie. Ik ben het met de vorige schrijver eens, Siemjan Schenk is geen leider waar je respect voor hebt. Dit kost de LTO inderdaad leden. Waarom zegt men dat niet tegen hem? Misschien dat hij dan nog tot inzicht komt.

 • no-profile-image

  dj

  De denkrichting van S-J Schenk was voor mij persoonlijk de reden om na 20 jaar mijn lidmaatschap van LTO op te zeggen. Als er een nieuwe voorzitter met andere denkbeelden komt, zal ik mijn lidmaatschap heroverwegen.

Of registreer je om te kunnen reageren.