Redactieblog

313 x bekeken 1 reactie

Nieuw blauwtongvirus in Zwiterserland

In Zwiterserland is bij routinecontrole bij geiten een virus aangetroffen dat sterk lijkt op blauwtong.

Dat meldt het Zwiterserse Bundesamt für Veterinärwesen (BVET). Het gaat om een virus dat geen klinische verschijnselen veroorzaakt en naar verwachting alleen bij geiten voorkomt. "Het virus is aan het licht gekomen bij controle van de dieren voor export. Op twee bedrijven is het virus aangetroffen, waarbij op een van de bedrijven veertig procent van de dieren het virus bij zich had", aldus een woordvoerder van het BVET.

Het virus lijkt sterk op blauwtongvirus, maar wijkt af van alle 24 bekende serotypen van blauwtong. "We zijn nu bezig met onderzoek naar het virus wat het wel precies is. In de Verenigde Staten komen ook varianten van blauwtong voor die geen klinische verschijnselen veroorzaken", legt de woordvoerder uit. Mogelijk gaat het om een nieuw serotype blauwtong.

"Het is bijzonder dat er een nieuw type blauwtong wordt gevonden, en het is verrassend te noemen dat het virus voor het eerst is geïsoleerd in Zwiterserland", reageert Peter mertens van het Britse instituut voor diergezondheid. Waar het virus vandaan komt is niet te zeggen.

De vondst van het virus heeft op dit moment nog geen gevolgen van de veehouderij in Zwitserland. "De dieren worden niet ziek. Er is voor ons op dit moment geen aanleiding om beperkende maatregelen te treffen", aldus BVET.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Aru

    Is het exportverbod voor BT opgeheven in Nederland per 31-10 ????????

Of registreer je om te kunnen reageren.