Redactieblog

425 x bekeken

’Marokkaanse variant PRR lijkt op blauwtong’

De uitbraak van ’Peste des Petits Ruminants’ (PPR) in Marokko vormt ook een bedreiging voor Europa.

Dat zei dierenarts Daan Dercksen tijdens de GD Geitendag in Utrecht. ”De variant van PPR die in Marokko heerst is een hele milde vorm. Hierdoor is het sterftepercentage relatief laag. Omdat de symptomen van de ziekte hierdoor lijken op die van blauwtong, bestaat het risico dat veehouders in Europa eventuele gevallen van PPR niet herkennen.”

PPR, kleine herkauwerpest, is een ziekte die lijkt op runderpest. De ziekte is in juni voor het eerst in Noord-Afrika aangetroffen. In Marokko is een grote uitbraak van de ziekte, waardoor schapen en geiten sterven.

”Het PPR-virus overleeft slechts korte tijd buiten de gastheer, waardoor de overdracht van de ziekte vooral via direct contact gaat. Doordat er een importverbod is voor vee vanuit Marokko lijkt dit risico beperkt. De ziekte kan echter ook via vlees, vleesproducten, melk en zuivelproducten worden overgedragen”, waarschuwt Dercksen. Hij adviseert bij twijfel een dier te laten onderzoeken.

Of registreer je om te kunnen reageren.