Redactieblog

295 x bekeken

LTO: zet haast achter tracering bron blauwtong

LTO Nederland vindt dat het ministerie van landbouw haast moet maken om de bron van de nieuwe blauwtonguitbraak te traceren.

"De spoed achter de tracering is des te groter, nu blijkt dat het blauwtong serotype 6-virus afkomstig is uit levend vaccin", aldus de belangenorganisatie.

LTO verwacht dat het virus in Nederland is gekomen door illegaal vaccingebruik in Nederland of de import van een illegaal gevaccineerd dier.

In Duitse media zijn de beschuldigingen naar Nederland groter. Duitse kranten schrijven dat Nederlandse boeren illegaal hebben gevaccineerd tegen blauwtong, waardoor de ziekte is uitgebroken. In Nederland gaan echter geruchte dat juist in Duitsland illegaal is gevaccineerd met een afgezwakt levend virus.

Het vaccin dat door het Zuid-Afrikaanse laboratorium Onderstepoort wordt geproduceerd, bestaat uit een vaccinatie met drie verschillende stoffen. In de drie opvolgende vaccinaties moeten dieren gevaccineerd worden met verschillende entstoffen, waarbij iedere vaccinatie beschermd tegen andere serotypen blauwtong. In de eerste vaccinatie zit afgezwakt levend virus van blauwtong serotype 1, 4, 6, 12 en 14. In de tweede vaccinatie zit afgezwakt virus van de serotypen 3, 8, 9, 10 en 11.

Of registreer je om te kunnen reageren.