Redactieblog

316 x bekeken

Kadaster: bouwland 14 procent duurder in een kwartaal

De gemiddelde grondprijzen in Nederland zijn in het derde kwartaal van 2008 opnieuw fors gestegen.

Dat blijkt uit gegevens van het Kadaster. De gemiddelde prijs voor een hectare bouwland steeg met 13,9 procent naar 39.547 euro per hectare. Dat is bijna 26 procent meer dan in het derde kwartaal in 2007.

De prijs voor grasland steeg in het derde kwartaal 5,2 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van dit jaar naar 35.583 euro per hectare. Grasland is hiermee 23,3 procent duurder dan in dezelfde periode vorig jaar.

De prijsstijgingen komen niet overeen met de constatering van makelaars dat de grondprijzen de laatste maanden lijken te stabiliseren. Dit verschil kan komen door een vertraging tussen het moment van verkoop en de registratie van de transactie. Ook kunnen veel transacties in relatief dure regio’s zorgen voor een prijsstijging van de gemiddelde prijs die het Kadaster publiceert.

Landelijk accountmanager Reinder van der Wal van DLG voorziet dat de prijsstijging komt door de goede financiële situatie in de landbouw en de afschaffing van het melkquotum.

Voor het vierde kwartaal van 2008 kan Van der Wal nog geen prognose van de grondprijzen geven. "Dat is echt koffiedik kijken. Door de kredietcrisis zijn er twee dingen die kunnen gebeuren. Beleggers die normaal investeren in aandelen kunnen gaan kiezen voor meer stabiliteit door te gaan investeren in grond, waardoor er meer druk op de markt komt. Ook kan er minder druk op de markt komen omdat er onvoldoende geld is om te investeren in grond."

Of registreer je om te kunnen reageren.