Redactieblog

271 x bekeken 9 reacties

Gedwongen pas op de plaats

"De kredietcrisis doet boeren weinig pijn" zei een bevriende collega tegen mij. "Eten moeten de mensen toch. Alles draait vrolijk door." Is dat zo?

Hij heeft gelijk wat betreft de bouwactiviteiten op de bedrijven. De hogere melkprijs van vorig jaar doet vele stallen verrijzen. Vorig jaar de beslissing genomen, nu bouwen. Ondertussen zijn de melkprijzen sterk gedaald en is het quotum veel te duur gebleven.

De investerende boer staat voor een moeilijke keuze. Of duur quotum kopen om de stal vol te krijgen òf een deel onbenut laten met als gevolg (te) hoge lasten. Het is kiezen tussen twee kwaden.

Daarbij gaat de kredietcrisis vermoedelijk over in een recessie. Dat betekent dat de consument minder koopt. Het is een teken aan de wand dat prijsbrekers als Lidl en Aldi nu al marktaandeel winnen. Consumenten kiezen voor lagere prijzen.

De prijzen dalen ook omdat grondstoffen weer een andere rol krijgen. Zo neemt de belangstelling voor biobrandstoffen even snel af als de opkomst vorig jaar.

Kortom, het perspectief voor de boer wordt minder. Daarbij zijn banken minder scheutig om geld uit te lenen. Dat laatste kan een voordeel zijn. Als je geschoren wordt moet je stilzitten. Dat geldt ook voor boeren. Een gedwongen pas op de plaats kan best goed zijn voor boeren die al te enthousiast willen investeren. Bijvoorbeeld omdat de buurman het doet. Consolideren en optimaliseren is het best. Kortom, de kredietcrisis doet de boeren pijn, maar kan toekomstige pijn voorkomen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Evert Uitslag

  Vergaderboer,

  ik kan het niet laten U nog eens op uw blog van 9 juli 2008 te wijzen.
  Is het niet tijd voor excuses aan de topman van de Rabobank .Dus Heemskerk?

 • no-profile-image

  Boerin

  @ Bert, Raalte, dat ben ik met je eens, maar ook dat is een gevaarlijk argument. Je kan immers maar een heel klein deel van je bedrijfsvoering objectief vergelijken met een ander bedrijf, heel veel andere zaken zijn nu eenmaal zoals ze zijn. Voorbeeld, 2 dezelfde boerderijen, vergelijkbaar, de ene heeft meewerkende ouders onder de 65, dus moet met 3 generaties uit de zelfde ruif eten. ander bedrijf gezin met oudere ouders, die al aow of een ander pensieon hebben, scheelt al gauw 1500 euro in de maand... en dan hebben we nog maar één aspect gehad....

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  Boerin je bent zelf te cryptisch. Wat ik bedoel zal ik met een voorbeeld vatten. Stel je moet je trekker vervangen, doe je dat door een nieuwe fendt, waarvoor je per pk veel meer betaal dan bij een willekeurig ander merk, of kies je voor een ander merk waardoor je met de zelfde uitgave een trekker hebt met meer mogelijkheden. Nog eentje: wat voor voerkosten heb je per liter melk, daar is bij menigeen nog veel op te besparen.

 • no-profile-image

  Vergaderboer

  Inderdaad, Heemskerk heeft gelijk gekregen met zijn verhaal over de rente. Vooruitziende blik, waar niet naar is geluisterd. Blijft natuurlijk de vraag of het verstandig was van Heemskerk om dit zo te zeggen. Soms kun je de waarheid beter denken dan zeggen.

 • no-profile-image

  Boerin

  Iets doen omdat de buurman het doet is altijd de verkeerde reden, hoe goed of slecht het ook gaat met de economie. Ik hoorde vorige week een talkshow op TV Oost. Een van de gasten was Jan Smit, deurwaarder en voorzitter van Heracles Almelo. Hij gaf een opmerkelijke stelling weg... Hij stelde dat een aantal vande sterkste bedrijven in de nederlandse economie juist in moeilijke tijden van de grond waren gekomen. Hij zei: Je moet juist beginnen in een economisch dal..... Vergaderboer, ik ben het deels met Smit eens. Als je immers het hoofd boven water kan houden in moeilijke tijden, moet het daarna toch helemaal kunnen? Consolideren nijgt zo naar stilstand. En daarover weten we allemaal hoe het eindigd. Stilstand is achteruitgang, en achteruitboeren is ook boeren, maar da's nou net niet het soort boeren dat ik ambieer.

 • no-profile-image

  Boerin

  @ vrijgezel, dat wat jij volgens mij bedoeld, met je cryptische omschrijving, is dat je je bedrijf zo secuur mogelijk moet nakomen, maar dat vind ik zo vanzelfsprekend, dat ik dat niet afzonderlijk vermeld. Bij mij speelt veel meer de vraag hoe je moet inspelen op de actualiteit, moet de buffer die opgebouwd is uitgegeven worden aan perfectioneren, automatiseren, of uitbreiden, waarbij ik helaas moet vaststellen dat de marge zo klein is geworden, dat de buffer na uitbreiding pas interessant wordt, want een paar cent per liter quotum telt nu eenmaal meer aan bij een miljoen liter dan bij een paar ton. Mij reactie was dan ook meer gericht op Bert zijn verschil in kostprijs, daar blijf je mijns inziens altijd grote verschillen in houden.

 • no-profile-image

  vrijgezel

  Boerin lees het verhaal van Bert nog maar eens goed. Jij bent te veel het type van: het geld dat je niet hebt uitgeven aan dingen waarvan je weet dat je ze niet nodig hebt om indruk te maken op mensen die je niet kunt uitstaan. financieel achteruit boeren. Bert gaat er voor om wat hij doet om dat dan zogoed mogelijk te doen. Vooruitgang zonder dat het nodig is om uit te breiden, waarbij je ook geen stilstand of achteruitgang hebt.

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  Vergaderboer heeft 1 ding goed en dat is dat alles vrolijk door draait. Alleen vergeet vergaderboer om van eigen kunnen uit te gaan. Hij kijkt te veel naar de ander, en dan gaat het fout. Vergaderboer zit graag onder de plak bij z'n vrouw, waar ik lekker geen last van heb. Bedrijfsaanpassing? Niet vanuit vergroting omdat je dan meer moet doen zonder zelf duidelijk beter af bent. Uitbreiden omdat de belastingdienst mee betaalt? Wie heeft er ooit geld gehad van deze roversbende om uit te breiden?

 • no-profile-image

  Bert

  Je hoet nauurlijk niet stil te staan met het bedrijf. Je kunt er ook voor zorgen dat de puntjes beter op de i worden gezet. Alles een beetje beter doen dus. Daar verdien je meer mee dan met investeren in een onoverzichtelijke tijd. Als je de kostprijzen van de verschilllende bedrijven ziet valt daar nog veel te verdienen.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.