Redactieblog

355 x bekeken

GD: vaccineer tegen Q-koorts

Dierenarts Piet Vellema van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) roept geitenhouders op te vaccineren tegen Q-koorts, ondanks de onzekerheden die er zijn.

”Als er volgend jaar opnieuw grote problemen komen met Q-koorts, geeft dit een enorme druk op de geitenhouderij in de regio. Het is daarom belangrijk om de enige kans die er is om Q-koorts aan te pakken, te grijpen”, aldus Vellema tijdens de GD Geitendag in Utrecht. In Noord-Brabant zijn dit jaar bijna 800 mensen ziek geworden door besmetting met Q-koorts. De geitenhouderij wordt gezien als de belangrijkste oorzaak van de ziekte.

Vanaf half oktober kunnen melkgeitenbedrijven in een straal van 45 kilometer rondom het Noord-Brabantse Uden op vrijwillige basis vaccineren tegen Q-koorts. In dit gebied zitten 118 bedrijven met meer dan 50 geiten. Het ministerie van landbouw stelt vaccin beschikbaar voor de vaccinatie van 40.000 geiten. Voor het vaccin heeft Nederland een toelating verstrekt, officieel is het middel nog niet geregistreerd.

Tijdens de geitendag werd duidelijk dat in Nederland dit jaar op zeven geitenbedrijven en een schapenbedrijf abortusproblemen waren als gevolg van een Q-koorts-besmetting. Na de meldingsplicht die de Voedsel- en Waren Autoriteit in juni instelde, werd van vijf bedrijven Q-koorts bekend. Dit verschil wordt veroorzaakt doordat enkele bedrijven vroeg in het voorjaar besmet waren, toen nog geen meldingsplicht gold.

Recent blijkt Q-koorts de oorzaak van twee abortusgevallen bij een geitenbedrijf in het noorden van het land.

Of registreer je om te kunnen reageren.