Redactieblog

526 x bekeken 16 reacties

Friesland Campina gul voor vertrekkende werknemers

Friesland Campina heeft een akkoord gesloten met de vakbonden voor een sociaal plan.

Een royaal akkoord. Bijna een stimulans om maar te vertrekken. Vakbondsbestuurder Vellinga jubelde: dit is het beste sociaal plan dat ooit is afgesloten in de zuivel.

Moeten de leden van Friesland Campina nu ook jubelen? Zeker, de medewerkers van onze zuivelonderneming moeten goed worden behandeld. De Zuivel-CAO is dan ook één van de beste. Maar moeten we daarnaast het allerbeste sociale plan bieden? Al te goed is buurmans gek. Die gedachte komt bij op.

Natuurlijk, het is prima dat men de overtollige mensen helpt met het vinden van een nieuwe baan. Maar dan degene die zelf een nieuwe baan vinden buiten Friesland Campina. Die krijgen een vertrekpremie mee. Een maandsalaris voor ieder jaar dat men bij de coöperatie werkte. Of voor inkomens boven de 75000 euro maximaal dit bedrag.

Stel je bent nog betrekkelijk jong. Je hebt al een fiks aantal jaren gewerkt bij je coöperatie. Je hebt marktwaarde. Je kan een andere baan krijgen. Dan vertrek je toch met de meeste spoed bij Friesland Campina? Tienduizenden guldens rijker en direct weer inkomen. Dat is toch luilekkerland ten top?

Deze gulle behandeling steekt scherp af tegen de harde hand, waarmee boeren hebben te maken. Wij krijgen alleen strenge regels voorgeschoteld. Daar moeten we ons aan houden. Anders kunnen we vertrekken. Zonder een gulle regeling. Voor de zuivelbestuurders wel erg gemakkelijk om van ons melkgeld riante regelingen voor de medewerkers te betalen. Dat geeft een nare smaak bij de dalende melkprijzen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Tom

  De heren vergeten dat een boer minimaal twee keer zoveel uren maakt als de zuivelarbeider. Die zou met 36 uur per week in feite best twee banen kunnen hebben. En wat die rijke boeren betreft, vraag maar aan de leden van DDB. We krijgen bij lange na de kostprijs niet vergoed. Anders gezegd, er is veel stille armoede onder de boeren. En de gulle goudegerande regelingen worden inderdaad gekort op onze melkprijs

 • no-profile-image

  Evert Uitslag

  De melkveehouders die zijn gestopt hebben allemaal een gouden handdruk meegekregen in de vorm van de waarde van hun melkquotum.
  Waarom dan de zuivelwerknemers niet?
  Ik ben zelf 40 jaar melktransportondernemer bij Leerdammer en zijn voorgangers geweest.
  Aan het werk en de prijs en de relatie lag het niet.
  Augustus 2005 werd de overeenkomst plotseling beeindigd zonder ook maar 1 euro vergoeding.
  Ra,ra hoe kon dat.
  Volgens mij had dit met integriteit te maken en dan staat een zuivelbobo altijd hoger dan een melkboer.

 • no-profile-image

  evert

  Hallo Albert,

  ik heb heel mijn leven als melkrijder van de boer geleefd.Dus respect voor de melkveehouders heb ik absoluut.
  Overigens de laatste paar regels van jou vind ik wel een goeie.
  Ik stop met deze reacties.Kost te veel tijd.En als zelfstandige komt mij de centen net zo goed niet aanwaaien als bij jou.

 • no-profile-image

  Jan

  Alle arbeiders of het nu boeren, fabrieksarbeiders, melkchaufeurs of andere mensen met een overall ze zitten allemaal in het zelfde schuitje. Ze krijgen allemaal te weinig voor het werk wat ze verzetten. Maar de bobo's en de heren met witte boorden die krijgen per defenitie teveel en het risico dat ze lopen is minimaal. Als er ontslagen vallen dan krijgt de bobo een royale gouden handdruk waarvoor wij 10 jaar moeten werken (boer of arbeider). Bovendien ligt er meestal wel een goedbetaalde baan in het verschiet. Voor arbeiders is dat heel vaak niet het geval. In slechte tijden mogen die de WW in. Als het goed gaat met het bedrijf dan worden aan de heren met witte boorden bonussen uitbetaald. Maar de arbeiders die zorg dragen voor het resultaat zien daar niets van terug. Het systeem wordt gedicteerd door de witte boordenmaffia (er zullen ook nog wel oprechte witte boorden zijn, maar die raken een beetje ondergesneeuwd) en die zorgen goed voor zich zelf ten koste van de mensen die het werk uitvoeren. Dus in plaats van elkaar te verketteren, moeten we samen optrekken tegen de witteboordenmaffia.

 • no-profile-image

  Peter

  De medewerkers in de zuivelindustrie verdienen een compliment dat ze zo goed hebben onderhandeld. De bestuurders van Friesland Campina moeten zich schamen. Ze geven boerengeld weg aan de werknemers. Dat is al te gemakkelijk. En is het niet zo dat zowel de zuivelmedewerkers en de boeren allebei belang hebben bij een sterke zuivelonderneming? Daarom was een goede regeling veel beter geweest dan 'de beste ooit', zoals de vakbondsbestuurder glimmend van trots opmerkte. De zuivelbestuurders moeten zich hiermee niet gelukkig voelen. De waardreing van de leden is in ieder geval klein.

 • no-profile-image

  Anton

  Dat de witte boorden ook in Zuivel het meest aan zichzelf denken is bekend. Wat dat betreft staan boeren en medewerkers op één lijn. Wat ik echter niet begrijp is dat de boerenbestuurders akkoord gaan met dit soort regelingen. Attema en Wantenaar tonen zich hier volgelingen van de directeuren. Jammer. Bij de presentatie van de fusie had ik echt het idee dat de boeren weer een beetje de baas werden in onze eigen coöperatie. Dat blijkt dus niet het geval te zijn.

 • no-profile-image

  Ed

  Helemaal mee eens, Evert. Boeren worden via de subsidies allemaal rijk. Zij wonen in de bungelows, wij in de rijtjeswoningen. En dan ook nog klagen over een goede behandeling van de medewerkers. Hoe krijgen ze het in hun hoofd.

 • no-profile-image

  Sander

  De vergelijking tussen boeren en zuivelmedewerkers is niet juist. Het gaat er om dat in een tijd, waarin de melkprijs wankelt, de medewerkers met een regeling wegkunnen, die in de zuivel nog nooit zo goed is geweest. Dat gaat natuurlijk ten koste van de melkprijs. Hieruit blijkt weer dat Zuivelbestuurders geen enkele voeding meer hebben met de achterban. een regeling, prima, goudomrand, nee.

 • no-profile-image

  medewerker

  Hallo vergaderboer. De huidige voorgenomen fusie is er één die op initiatief van de boeren tot stand is gekomen. Te verwachten zijn kostenvoordelen, waardoor uiteindelijk er een betere melkprijs voor de boeren overblijft.
  Een gevolg van deze fusie (en één van de maatregelen waardoor op langere termijn de winstgevendheid verbeterd wordt) is een grote sanering in arbeidsplaatsen. Ik, als medewerker van friesland foods, kan u mededelen dat dit iets is wat voor ons niet in de koude kleren gaat zitten. Voor veel medewerkers zal dit een gedwongen afscheid betekenen van een bedrijf waar zij jarenlang met inzet voor gewerkt hebben. De afvloeiingsregeling te hoog?? Kosten hiervoor zijn toch wel enigszins voorspelbaar en zijn waarschijnlijk al lang meegenomen in het totaalplaatje. De voordelen van het totaalplaatje hebben geleid tot een JA van de boeren voor de fusie. Het nu klagen over het gemaakte sociale plan lijkt mij niet opportuun.

 • no-profile-image

  Zuivelmedewerker

  Houd toch eens op met dat geëmmer over vertrekregelingen. Wees blij dat de zuivelmedewerkers zonder staken akkoord gaan met deze regeling. Dat is beter dan wat de boeren deden, toen ze ons dit voorjaar het werken onmogelijk maakten door onze fabrieken te blokkeren. Dat heeft meer geld gekost dan de vertrekregelingen van de toekomstige fusie Friesland Campina

 • no-profile-image

  Albert

  Je weet niet wat boeren voor werk verzetten, Evert. Daarbij vergeleken heeft de zuivelmedewerker een makkie. Bij ons aan de keukentafel - ons boerencentrum dus - werd deze week gezegd: zuivelmedewerkers werken even na lang rusten; boeren rusten even na lang werken.

 • no-profile-image

  Rien

  Ik ben één van de boeren, die vorig jaar afscheid heeft genomen van Friesland Foods. Niet alleen vanwege de tegenvallende melkprijs, maar ook door de arrogante behandeling. Dit staat in schrille tegenstelling tot de fluwelen handschoenen, waarmee de medewerkers worden behandeld. Daarom ben ik nog steeds blij dat ik de stap heb gezet. Niet vanwege de financiën. Ons is met het opheffen van de aandelenstruktuur een fors bedrag door de neus geboord. Ook is de melkprijs, die ik beur van mijn huidige afnemer van melk niet beter dat die van Friesland Foods. Eerder lager. En toch voel ik me er beter bij. Ik wordt gewaardeerd als klant. Ik vraag me af of het bestuur van Friesland Foods zich dat wel realiseert. Het antwoord kan ik zelf ook wel geven: nee dus. En dat is erg jammer voor boerensector

 • no-profile-image

  Gerard

  Zuivelmedewerker vergeet dat boeren het op het ogenblik best moeilijk hebben. Een fusie is bitter nodig. Dan mag de vertrekkende zuivelmedewerker zeker een goede vertrekregeling hebben, maar niet de beste ooit. Dat valt niet goed bij de boeren. Daar moet de zuivelmedewerker van Friesland Foods begrip voor hebben. Daarom vind ik zijn reactie niet passend.

 • no-profile-image

  evert

  Tom,jouw reactie klopt ook.
  Ik weet heel goed wat er loos is in de landbouwsector.
  Men mag alles niet eenzijdig bekijken.
  Wanneer men de belofte had gedaan dat er geen ontslagen zouden komen bij deze fusie.Zou dit de melkprijs niet drukken?

 • no-profile-image

  Evert Uitslag

  Klaas,in 1984 is het melkqoutum ingevoerd.Alle melkveehouders kregen toen al een gouden handdruk,waarvan men wel of niet gebruik kon maken.Blijkbaar was in Nederland de melkprijs dusdanig dat dit betaalt kon worden.Of maakte men elkaar gek?
  Verder vraag ik mij af of het echt een goudomrande regeling is.
  Ik heb al bij zoveel melkfabrieken de melk gelost en dan verbaast het mij elke keer weer hoevaak de werknemers al niet verkast zijn i.v.m. reorganisatie van de bedrijven.Ik bedoel maar dat het echt niet zo simpel is als het lijkt.

 • no-profile-image

  Klaas

  Evert uit Leusden vergeet, dat collega- boeren deze warme sanering hebben betaald, het is echt geen gouden handdruk van de zuivelcooperatie.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.