Redactieblog

691 x bekeken 7 reacties

Exportverbod fok- en gebruiksvee

Het ministerie van landbouw heeft een exportverbod ingesteld voor fok- en gebruiksdieren die gevoelig zijn voor blauwtong.

Dieren die direct bestemd zijn voor de slacht mogen wel geëxporteerd worden. De regeling werd vanavond om 18.00 uur van kracht.
Aanleiding is de vondst van blauwtongvirus dat afwijkend is van blauwtong die in Nederland bekend is. Het Centraal Veterinair Instituut (CVI) van de Wageningen UR heeft bij drie verschillende bedrijven in het Oosten blauwtong aangetroffen dat meer dan normaal afwijkt van het type dat in Nederland heerst. Dieren die waren gevaccineerd kregen toch verschijnselen van de ziekte. Het gaat ook niet om het serotype 1 dat in Frankrijk heerst.

De bedrijven waar de dieren zijn aangetroffen zijn geblokkeerd. Alle runderen op deze bedrijven worden door de Voedsel en Waren Autoriteit onderzocht. De maatregel is een voorzorgsmaatregel en geldt alleen voor schapen, geiten en runderen. De regeling is van kracht totdat meer duidelijkheid bestaat over het virus. "De maatregel geldt vooralsnog voor maximaal twee weken", aldus het ministerie.

LTO reageert met begrip voor het exportverbod. "Gezien de druk vanuit het buitenland en de zorgelijke situatie waarin we zitten doordat we niet weten wat er aan de hand is, is deze maatregel gepast", aldus een woordvoerder van LTO Nederland. "De maatregel zal economische schade veroorzaken, maar er staan soms grotere belangen op het spel."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  beastly

  Graag ook een exportverbod voor andere dieren die niet alleen gevoelig zijn voor blauwtong maar ook voor angst, pijn en stress. Zoals de levende varkens die voortaan naar Rusland getransporteerd mogen worden van Verburg. Langer dan 24 uur in stinkende vrachtwagens gepropt. Bio-industrie een HEL voor dieren.

 • no-profile-image

  Boudewijn

  Gelukkig hebben we I&R Nu kan alles gewoon doorgaan en zal de ziekte zich niet verspreiden!! Knutjes blijven ook gewoon opgehokt.

 • no-profile-image

  Jan

  Het verbaasd mij dat in de natuur geen slachtoffers vallen van de knut, daar hoor je niemand over (tot nu toe)

 • no-profile-image

  Boerenverstand

  Het is nog maar een week geleden dat er een bericht was over bijwerkingingen van het blauwtong vaccin.Lijkt steeds meer er op dat de vaccin industrie machtig is.Nu een verbod voor export van levend vee.Volgende week het eerste pleidooi van LTO voor een verplicht enting tegen blauwtong volgend jaar.

 • no-profile-image

  Schapenfokker

  Meestal is het de gewoonte alhier om de schuld van alle onheil gewoon bij LTO te leggen.
  Die vlieger gaat nu eens niet op.
  Deze keer hebben we het aan AGD te danken, als zij het niet aan de grote klok hadden gehangen, had het in het buitenland nog even rustig gebleven, dus was er geen exportverbod gekomen.....

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Doorvoer-verbod invoeren. Aanvoer zal dan moeten bewijzen dat dit niet tot uitvoer stimuleert. Uitvoer zal moeten bewijzen dat dit niet tot invoer stimuleert. Dit hoeft geen geld te kosten, maar scheelt een hoop ziekte invoer. Wie niet wil aanpassen zal dan maar moeten vertrekken om in het buitenland verder te kunnen rotzooien.

 • no-profile-image

  Dijkstra

  Zullen we dan ook maar meteen een import-verbod afkondigen?

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.