Redactieblog

224 x bekeken

EU-commissaris wil vaccinatie blauwtong 2009 niet volledig vergoeden

De Europese commissaris voor diergezondheid Androulla Vassiliou heeft in Brussel laten weten in 2009 de vaccinatiecampagne tegen blauwtong niet volledig te willen vergoeden.

"De situatie voor blauwtong in Europa is veranderd ten opzichte van vorig jaar. Blauwtong is aanwezig in Europa en het kan voor landen geen verrassing meer zijn wanneer blauwtong opduikt in het land. Er is dus geen sprake meer van een noodvaccinatie", aldus Vassiliou.

Wanneer de ziekte bestreden wordt zal de EU maximaal het vaccin vergoeden, waarbij de dierenartskosten voor de veehouder zijn. Volgens meerdere lidstaten, waaronder Nederland is dit nadelig voor de uitroeiingscampagne tegen blauwtong.

Beleidsmedewerker Klaas Johan Osinga van LTO Nederland en Copa Cogeca vreest dat zonder verplichte vaccinatie de strijd om blauwtong uit te roeien lastig wordt, omdat de belangstelling om te vaccineren dan afneemt. "We zien wel dat blauwtong serotype 1 heel snel uitbreidt. Wellicht is het mogelijk om hier een noodvaccinatieplan voor op te stellen, waarbij het mogelijk is om een bivalent vaccin in te zetten, waarbij zowel tegen BTV 1 als BTV 8 wordt gevaccineerd in dezelfde prik", aldus Osinga. Dit voorstel ligt ter discussie in Brussel.

Negentien lidstaten ondersteunen de wens van Nederland, België en Spanje om de strijd tegen blauwtong vanuit de EU zoveel mogelijk te ondersteunen. In 2008 werd 136 miljoen euro uitgetrokken voor de vaccinatie tegen blauwtong, waarbij de lidstaten een volledige vergoeding krijgen voor de vaccinatie. Voor 2009 is het totale diergezondheidsfonds van de EU 225 miljoen euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.