Redactieblog

299 x bekeken 7 reacties

Blauwtongvirus blijkt identiek aan levend vaccin tegen BTV-6

Het blauwtongvirus serotype 6 (BTV-6) dat in Nederland is aangetroffen is van dezelfde stam die in Zuid-Afrika wordt gebruikt voor de productie van een vaccin tegen BTV-6.

Dat meldt het ministerie van landbouw op basis van informatie van het referentielaboratorium in Pirbright. Doordat het virus afkomstig is van een afgezwakt levend vaccin, is het minder goed overdraagbaar door knutten. Hierdoor verspreidt het virus zich minder snel dan het blauwtongvirus serotype 8 dat in 2006 werd geïntroduceerd. Dat blijkt ook al uit de verspreiding van BTV-6 op de bedrijven waar besmette dieren zijn aangetroffen. HIer hebben nog geen nieuwe besmettingen plaats gevonden. Waar het virus vandaan komt is nog niet te zeggen. Er is geen verband met de vaccinatiecampagne tegen blauwtong serotype 8 in Nederland, omdat dit met een dood vaccin is gebeurd.

De introductie van vaccinvirus kan plaatsgevonden hebben via directe of indirecte import van vee uit gebieden waar gevaccineerd wordt tegen BTV-6, maar het kan ook via vaccinatie met een illegaal vaccin. In Europa is het vaccin tegen BTV-6 niet toegelaten. In Israël en Zuid-Afrika wordt naar verwachting gevaccineerd met levend vaccin tegen BTV-6. Het ministerie van landbouw doet verder onderzoek naar de bron van het virus.

Lees ook: Blauwtongtype 6 is vaccinvirus

Laatste reacties

 • no-profile-image

  -

  Volgens mij gaat het een om een "terroristische" aanslag

 • no-profile-image

  Nietje

  Tuurlijk..... we vaccineren hier in Nederland met illegale vaccins!! Of we hebben beesten uit Afrika (??!!) geimporteerd!
  Moet hier niet gekker worden met de conclusies.
  Doen we het nog wel eens ooit ergens goed als agrarische sector?

 • no-profile-image

  w

  Wat een zooi in Nederland!! Het hele blauwtong verhaal gaat verdacht veel lijken op een politiek verhaal...Een verhaal dat super past in het hele opgeblazen crises verhaal..... Je kunt de krant niet openslaan of er is weer iets met de achternaam: crises....
  Wie kan die grote luchtballon is lek prikken!!!!
  Laten we a.u.b s een keer weer aan het werk gaan in Nederland!!

 • no-profile-image

  boerin

  Hetzelfde effect als de verplichte IBR-enting van 10 jaar geleden ? Ipv gezond werden de koeien ziek. De schade was voor de boer, is er nu weer gerommeld ?
  Ook het gesleep met dieren, planten en mensen over de aarbol heeft veel meer ziekte-insleep-risico dan er wordt gedacht.

 • no-profile-image

  Govert

  De feiten op een rijtje plaatsend, lijkt het aannemelijker dat er in het laboratorium maar wat is aangeprutst. Het zou me niet verbazen als het een valse uitslag is.

 • no-profile-image

  Boudewijn

  Of gewoon een besmette knut in het vliegtuig gestapt.

 • no-profile-image

  Rob

  Zeg niet dat het niet kan .. met een illegaal vaccin. Via internet kun je tegenwoordig aan alles komen.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.