272 x bekeken 9 reacties

Afzweren vlees beperkt uitstoot met 4 procent

Als alle Nederlanders het eten van dierlijke producten afzweren, neemt de uitstoot van broeikasgassen met 4 procent af.

Een dag in de week geen vlees, vis of zuivel consumeren, levert een besparing op van een half procent, zo blijkt uit onderzoek van bureau Blonk Milieu Advies.

De studie is verricht in opdracht van milieuminister Jacqueline Cramer. Zij wilde weten wat het effect van de consumptie van dierlijke eiwitten op de klimaatproblematiek is. Eerder stelde de FAO dat vlees- en zuivelketens wereldwijd verantwoordelijk zijn voor 18 procent van het broeikaseffect. Over de nationale bijdrage bestond echter nog onduidelijkheid.

Het rapport van Blonk vult die lacune. Volgens de onderzoekers zorgen Nederlandse vlees- en zuivelconsumenten voor de uitstoot van 10 megaton aan co2 en andere broeikasgassen. Dat is bijna 7 procent van het totaal van 150 megaton Als alle burgers zich een veganistische levenstijl zouden aanmeten, kan dat worden teruggedrongen tot bijna 3 procent.

Maar de onderzoekers benadrukken dat de werkelijkheid weerbarstiger is dan deze cijfers. Het broeikaseffect verschilt aanzienlijk per product. Zo is de consumptie van kaas, dat vaak als vleesvervanger wordt gezien, slechter voor het milieu dan het eten van kippenvlees. Daardoor is het mogelijk dat een vleeseter die vegetariër wordt meer broeikasgassen zal uitstoten.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  de kamerleden,ministers en ambtenaren zitten zelf geregeld in die haagse luxe restaurants te dineren achter een biefstukje of varkenshaasje terwijl jan met de pet maar achter de bruine bonen moet

 • no-profile-image

  Anne

  Je slaat de spijker op z' n kop Han.

 • no-profile-image

  Han

  Wat altijd jammer is aan deze onderzoeken is dat eerst het eind doel wordt bepaald en het verslag er naartoe wordt geschreven. Er zal best een kern van waarheid inzitten maar blijf eens gewoon bij de basis. Als je zuinig wil omgaan met onze aardbol stop dan per direct met wereldhandel voor basisprodukten zoals voedsel. Waarom Kiwi's in de winkel of Argentijns vlees of appels uit Israel. Produceer het voedsel direct in de omgeving. Gebruik ook voedsel wat in het seizoen groeit en niet het gehele jaar door het totale assotiment. Maakt een goede capagne tegen overgewicht van de mens, het overtollige geeft ook een enorme verspilling. Werk eens aan verpakkingsmateriaal. Ook enormbelastend.
  Maar stop in vredesnaam met de produktie van systeem-onzin (dit is het stigmatisrende karakter van onderzoeken van onze linkse broeders).
  Wil je over aantal jaren in een restaurant nog genieten van een heerlijke biefstuk, wel graag buiten opeten.
  Want als we niet oppassen dan worden hele nomale mensen die genieten van een stukje vlees net als onze rokers weggezet als tweederangs burgers.

 • no-profile-image

  Vege Tarier

  De PvdD zal het niet leuk vinden dat er weer een van hun redenen voor het dwarsbomen van vlees productie en consumptie onderuit is gehaald.Ik hoop dat het hun flink wat bonuspunten opleverd bij de volgende verkiezingen.

 • no-profile-image

  Mark

  Ik zou ook wel eens willen weten wat het netto effect is wanneer er iets minder eten wordt weggegooid. Verder sluit ik mij bij onderstaande aan. Toch ook weer een verhaal wat alle kanten op kan, wat is nou 4%, het blijkt dat diverse vleesvervangers uiteindelijk ook niet gunstig scoren. Erg tegenstrijdig dus.
  Ik laat het zoals het is, gewoon geregeld een stukje vlees, maar niet overdadig.

 • no-profile-image

  geert

  Dit is weer zo'n onderzoek wat alleen aan papier al meer CO2 uitstoot genereerd als datgene wat onderzocht is.
  Mensen wat een gezeur om niets. Toen ik op de lagere school zat was de hele wereld nog bang voor een tweede ijstijd, op de middelbare school werd ons wijsgemaakt dat door de zure regen er in 2000 geen blad meer aan de bomen zou zitten.
  Ook daarna kwam het met het gat in de OZON-laag toch nog goed, en nu is het broeikasgas waar je bang voor gemaakt wordt.
  We houden onszelf aan het werk maar zorg maar eens eerst dat we de kredietcrisus overwinnen.
  Emotie emotie

 • no-profile-image

  Lie

  Ik ben altijd benieuwd of er bij deze onderzoeken rekening wordt gehouden dat bij de productie van gewassen voor humane consumptie er altijd erg veel (bij)producten worden geproduceerd en wat gebeurd er met de gewassen wanneer ze niet geschikt zijn voor humane consumptie? Op dit moment hebben we dieren die een heel groot gedeelte van dat "afval" consumeren.
  Met het stoppen van het eten van vlees zullen er minder dieren zijn om dat weg te eten. Ook zal er meer land moeten worden gebruikt om aan de behoefte van plantaardig voedsel te kunnen voldoen wat voor Nederland inhoudt meer voedsel importeren en een hoger brandstof verbruik etc....

 • no-profile-image

  Geert P

  Dit onderzoek bevestigt wat eerder al door het Voedingscentrum en door de FAO naar buiten is gebracht. Een kilo vlees staat gelijk aan het rijden van 50 km met de auto. Wil je die 50 km toch rijden, maar wel milieuvriendelijk (zeg maar in een Prius), dan moet het vlees afkomstig zijn van de Nederlandse intensieve veehouderij! Immers, door de efficiënte productiemethode (o.m. een gunstige voederconversie) en gebruik reststoffen (van o.m. voedingsindustrie) is dit het meest milieuvriendelijk. Eet meer Nederlands vlees!

 • no-profile-image

  gert

  verre vakantiereizen zijn ook slecht voor het milieu, maar cramer zal dit niet zeggen ,want hiermee maakt ze zichzelf niet populair en bovendien vliegt ze zelf van de ene milieuconferentie naar de andere,met goede etentjes in luxe restaurants

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.