Redactieblog

516 x bekeken 5 reacties

Vaccin tegen bluetongue is gereed

Diergeneesmiddelenfabrikant Intervet heeft de eerste vaccins tegen blauwtong type 8 klaar.

Dat zegt verkoopdirecteur Paul van Aarle van het bedrijf. "We hebben een veilig en werkzaam vaccin ontwikkeld. We zijn nu nog bezig het productieproces te optimaliseren", vertelt Van Aarle.

Het bedrijf moet bijvoorbeeld bekijken hoeveel doses gemaakt kunnen worden uit een hoeveel geïnactiveerd virus. In maart verwacht Intervet meer duidelijkheid te hebben over de productiecapaciteit van het vaccin. "We streven ernaar dat het vaccin in mei gebruikt kan worden."

Het vaccin is in anderhalf jaar versneld ontwikkeld. "Normaal duurt de ontwikkeling van een vaccin vier tot zes jaar. Door met veel mensen te werken aan het vaccin en door bij de ontwikkeling meer onderzoeksrisico’s te nemen, is dit proces versneld. Dit wil niet zeggen dat het vaccin op een onveilige manier is ontwikkeld, maar dat sommige dingen zijn aangenomen zodat het vaccin verder onderzocht kon worden. Als vervolgens blijkt dat je aanname niet goed was, moet je weer een heel stuk terug in de ontwikkelingsfase."

Intervet heeft zich in eerste instantie gericht op een vaccin voor schapen. "Bij schapen is het probleem het grootst, waardoor vaccinatie het belangrijkst is. Voor runderen hebben we inmiddels ook een veilig en werkzaam vaccin. Het vaccin voor geiten wordt momenteel getest."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jauk

  Wat ik mij afvraag, wanneer de koeien ziek zijn van blauwtong, zijn zij toch immuun voor het virus. En heeft het inenten toch niet veel zin en is wel een zeer kostbare zaak.

 • no-profile-image

  Van Herwijnen

  Als zoogkoe houder loop ik nu tegen het probleem op dat er veel koeien niet drachtig zijn. Aangezien dit voor de bedrijfsvoering van levensbelang is vindt ik het goed dat er een vaccin is. Het enige wat ik me afvraag is of geente dieren dezelfde problemen krijgen als niet geente. Ik denk dat we dit pas na het eerste ent jaar kunnen inventariseren.

 • no-profile-image

  Aaron

  Natuurlijk wordt dit vaccin met de grootste zorg ontwikkeld en zitten veel mensen er met smart op te wachten om het voor de dieren te kunnen gebruiken. De basis van de film "I am legend" is, een door mensen ontwikkeld, vaccin dat iets te snel gebruikt wordt met alle gevolgen daarvan. Met die film in je achterhoofd bekijk je dit bericht toch wel een beetje anders.

 • no-profile-image

  yvonne lemm

  Ik lees nu dat de problemen bij schapen het grootst is, terwijl ik vorige week net een bericht heb gelezen dat de totale schade van de bauwtong in België zo'n 60.000 euro was, waarvan 'slechts' 5.000 euro bij schapen de rest bij rundvee. Ook hier in Nederland is erg veel (indirecte) schade door de blauwtong, waaronder doodgeboren kalveren, koeien met klauwproblemen en door de verminderde weerstand nog veel andere problemen. Ook de melk per koe ging ver onderuit. Waar is het probleem nu het grootst?

 • no-profile-image

  gj

  Het grote probleem voor de schapen was dat zij dood gingen. =Dood schaap , einde verhaal en bereken je verliespost. Het bedrag uit de koeiensector is hoger omdat een koe nu eenmaal een hogere waarde heeft en de vervolg schade door melkgift verlies ed hoger is.
  Ik ben blij dat Intervet wel een vaccin op de schapen gericht heeft ontwikkelt. Dit lijkt me smarter dan de heren van de GD die lijken liever alleen de koeien te willen vaccineren.
  Intervet mikt dus op het voorkomen van dierenleed en in de 1e plaats niet op de financiele richting van het blauwtong probleem.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.