Redactieblog

155 x bekeken 3 reacties

Trage besluit lidstaten remt productie bluetonguevaccin

De Europese producenten van vaccin tegen bluetongue type 8 hebben te weinig bestellingen binnen gekregen om de productie van het vaccin al in te plannen.

Dat zegt Declan O'Brien van de Europese diergezondheidsindustrie IFAH tijdens een internationale bluetongueconferentie in Brussel.

"De zes producenten hebben voldoende capaciteit om voldoende vaccin te produceren. Er zijn echter nog nauwelijks concrete bestellingen binnen van lidstaten voor het vaccin, waardoor de productie van het vaccin nog niet ingepland is. Hierdoor wordt het productieproces vertraagd", aldus O'Brien.

De vertegenwoordiger van de diergezondheidsindustrie uitte zijn verbazing over de trage besluitvorming van de lidstaten. "De situatie is nu niet anders dan in november vorig jaar. We weten hoe snel de ziekte zich ontwikkeld en hoeveel dieren er gevoelig zijn voor bluetongue. Het is dus bekend hoeveel doses nodig zijn."

Wanneer de lidstaten het vaccin niet snel bestellen verwacht O'Brien dat het vaccin beperkt beschikbaar is aan het begin van het bluetongue-seizoen. "En dan krijgen we de discussie wie het wel en wie het vaccin niet krijgt."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  veehouder

  Politici en ambtenaren kunnen goed vergaderen maar ze kunnen geen besluiten nemen.
  Zouden ze wel snel besluiten kunnen nemen dan zou de helft van de heren en dames politici en ambtenaren overbodig zijn.
  Wie zaagt de poten onder zijn eigen warme stoel vandaan?

 • no-profile-image

  remco

  sukkels

 • no-profile-image

  Schapenfokker

  Voor zover mij bekend heeft minister Verburg voor Nederland 2 miljoen doses in bestelling, dit op voorspraak van de schapenhouderij, die zich ook garant gesteld hebben voor de financiering hiervan.
  Melkveehoudend Nederland weet nog niet wat ze willen, ze hebben zich nog niet garant gesteld, en kunnen dus in principe ook geen aanspraak maken op deze bestelling.
  Dus alle schapen kunnen beschermd worden, zij het vrijwillig, maar je moet wel een erg groot bord voor je kop hebben om het niet te doen, voor die paar centen (helft van de dierenartsrekening).

Of registreer je om te kunnen reageren.